Mtosb, Odalara Planlama Yetkisi Verilmesini İstiyor

Mtosb, Odalara Planlama Yetkisi Verilmesini İstiyor

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Müteşebbis Heyet Üyesi Ergül Kaptan, Türkiye’deki en önemli sorunlardan birinin planlama yapılmadan yatırım yapılması olduğunu belirterek, “Ticaret ve sanayi odalarına bu konularda belirli yetkiler verilmesi gerekiyor” dedi.
MTOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Kaptan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yatırım planlaması sorununun her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin hiçbir bölgesinde planlı yatırımlarla karşılaşmanın mümkün olmadığına işaret eden Kaptan, “Bu durum mahalleden OSB’lere kadar aynı. Yaklaşık bin kişinin yaşadığı bir mahallede yan yana 3-4 bakkal ya da cep market bulabilmek mümkün. Aynı hat üzerinde onlarca restoran ya da kafe bulabilmek mümkün. Bu durum dev sanayi tesislerinde de aynı. Herhangi bir sektördeki eksikliği gören yatırımcının bu sektörde faaliyet göstermesiyle birlikte insanlar bunun çok karlı bir iş olduğunu düşünerek bu sektöre eğilim gösteriyorlar. Kar marjları düşüyor, ihtiyaç fazlası ürün oluyor. Hal böyle olunca da işletmeler kısa süre içerisinde kepenk kapatıyor” ifadelerini kullandı.
“Bu sadece sanayinin sorunu değil, ülkenin genel bakış açısının sorunu” diyen Kaptan, tarımda da durumun aynı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Bir yıl önce hangi ürün kar ettiyse ertesi yıl herkes o ürünü ekiyor. Araştırma yok, planlama yok, ürünün nasıl pazarlanacağı belli değil. Sadece bir yıl önce patates büyük karlar bıraktıysa, ertesi yıl herkes patates ekiyor. Yine ihtiyaç fazlası ürün olduğu için bu sefer çiftçi zarar ediyor, mahsul tarlada kalıyor. Genel manada bir planlama olmadığı için tüm sektörlerin ürün kaybı ölçülemeyecek boyutta fazla.”
“ODALARA BELİRLİ YETKİLER VERİLMELİ”
Bu anlamda yapılacak köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunun altını çizen Kaptan, özellikle kentlerdeki ticaret ve sanayi odalarına bu konularda belirli yetkiler verilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ticaret ve sanayi odalarında bu konuyla ilgili KOBİ-ArGe ekipleri belirli çalışmalar yürütüyorlar, fakat bu çalışmalardan çıkan sonuçları yatırımcı gidip araştırmıyor. Ayrıca hiçbir odanın bu konuyla ilgili yaptırım gücü yok. Konuyla ilgili çalıştaylar yapılarak, çıkacak sonuçlara göre yeni yasalar planlanmalı ve bu yasaların yürürlüğe girmesi ile birlikte bazı yetkilerin odalara verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer başta ticaret ve sanayi odaları olmak üzere sektörleri temsil eden odalarda bu tür planlamalar olursa küçük esnaf hangi sektörde boşluk olduğunu, hangi sektörün yatırım beklediğini net bir tabloda görecektir. Aksi halde ülke genelinde yapılacak olan yatırımlar başarısızlıkla sonuçlanmaya devam edecektir.”