Muğla, Tarihinin Turist Rekorunu Kırdı
Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi dünyaca ünlü tatil beldeleri ile Türkiye’nin önemli turizm ili Muğla’ya 2014 yılında gelen turist sayısı ile Muğla tarihinin turist rekoru kırıldı. Muğla’yı tercih eden ülkelerin arasında İngilizler 1 milyon 392 bin 818 kişi ile ilk sırada yer aldı.
ARTIŞ YÜZDE 2
Muğla’ya gelen turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 2 oranında arttı. 2013 yılında Muğla’ya 3 milyon 297 bin 785 turist girişine karşılık 2014 yılında 3 milyon 302 bin 688 turist girişi yaşandı. İngiliz turistler Muğla’ya gelen turistin hemen hemen yarısını teşkil ederken, Muğla’ya 1 milyon 392 bin 818 İngiliz turist tatil için tercih etti. İkinci sırayı geçmiş yıllarda Türkiye’de Antalya’dan başka tatil tercihi yapmayan Rusya Federasyonu vatandaşları 269 bin 585 kişi ile Muğla’yı tercih etti.
2 MİLYON 623 BİN KİŞİ HAVADAN GELDİ
Muğla’ya gelen turistlerin dörtte üçü hava yolu ile geldi. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin iki uluslar arası havalimanının bulunduğu tek il Muğla’da Dalaman Dış Hatlar Terminalinden 1 milyon 675 bin 474, Bodrum Dış Hatlar terminalinden de 947 bin 961 olmak üzere toplam 2 milyon 623 bin 435 turist geldi. Geri kalan 679 bin 253 kişi de Marmaris, Bodrum, Mantarburnu, Fethiye, Datça, Güllük, Turgutreis ve Yalıkavak deniz gümrük kapılarından giriş yaptı.
ÖREN YERLERİ VE MÜZELERDEN 6 MİLYON TL GELİR
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, 2014 yılında çevre illerden tur acenteleri ile gelen yabancı turistler ile birlikte yaklaşık 3,5 milyon turist ağırladıklarını açıkladı. Çelik, 2015 yılı için hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, “Sayın Valimiz Amir Çiçek’in özellikle kültür turizmine yaklaşımı çok önemli. Sezonun uzatılması adına yapılacak her türlü çalışmada bizlere destek veriyor. 2015 yılında Hollanda Utrech, Almanya ITB Berlin, İtalya Milano, Dubai ve Moskova turizm fuarlarına katılarak Muğla’nın tanıtımı ve buralardaki seyahat acenteleri ile görüşmeler yapacağız. Türkiye’de ise Ocak ayı sonunda İstanbul EMİTT fuarına katılacağız. Bakanlığımızın hedeflerine uygun olarak birinci hedefimiz sektörde ve sivil toplum ile paydaşlık toplantıları yapmak. Deniz, kum, güneş dışında alternatif turizm dallarından kültür turizmine de ağırlık veriyoruz. Ören yerleri ve müzeler önemli. Geçen yıl Ören yerleri ve müzeleri 600 bin yerli ve yabancı ziyaret ederek 6 milyon TL gelir elde edildi. Ören yerlerinden başta Sedir Adası, Kayaköy, Kaunos, Tlos, Müzelerden ise, Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi, Fethiye, Marmaris ve Menteşe müzeleri en çok ziyaretçi alan müzeler. Zeki Müren Etnografya müzesine de yıllık 100 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ediyor” dedi.
“BİLGİ AKTARIMINDA SIKINTILAR YAŞANDI”
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Çelik, özellikle tur rehberlerinin ören yerleri ve müzelere getirdikleri yabancı turistlere bu yerler ve içindeki eserler ile ilgili tanıtımda sıkıntılar yaşandığını belirterek, “İlimizdeki ören yerleri ve müzelerdeki eserlerin doğru olarak öğrenilmesi ve vatandaşlara sunulması yönünde çalışmalarımız olacak. Rehberlik edenlerin yabancılara yanlış bilgi aktarması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntılar giderilerek bilgilerin daha doğru yönde anlatılması için çalışma yapılacak. Yerel idare ve sivil toplumdan beklentilerimiz sürdürülebilir turizme destek vermesini istiyoruz” dedi.
RUSYA KRİZİ
Rusya’da yaşanan krizi de değerlendiren Çelik, “Rusya Federasyonu bizim önemli destinasyonlarımızdan birisi. Geçmişte İngiltere’de yaşanan ekonomik krizi alternatif ülkelerde yaptığımız tanıtımlar ile aşmaya çalıştık. Hedef ülkelerimizin başında Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa Birliği ülkeleri var. Rusya’dan son yıllarda Muğla’ya büyük talep var. 2014 yılında İngiltere’den sonra 270 bin Rus turist ile en fazla turist girişinin yaşandığı ikinci ülke Rusya oldu. Rusya’daki ekonomik krizin en kısa sürede atlatılarak önümüzdeki yıllarda hedeflediğimiz 5 milyon yabancı turist rakamını yakalamak istiyoruz” dedi.