Mühendis Adaylarına "yalın Üretim Teknikleri" Anlatıldı

Mühendis Adaylarına "yalın Üretim Teknikleri" Anlatıldı

Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından "Yalın Üretim Teknikleri" konulu panel düzenlendi.
Birçok mühendislik öğrencisi ve mühendisin katıldığı panele, Endüstri Mühendisi Aysun Altınay, Makine Mühendisi Sinem Şen ve Kalite Yönetim Uzmanı Çiğdem Hocaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelin ilk konuşmacılarından olan Endüstri Mühendisi Aysun Altınay, katılımcıları, yalın üretim, yalın üretimin tarihçesi, teknikleri, unsurları ve faydaları hakkında bilgilendirdi. İsraf konusuna değinen Altınay, "Evimizde de olsa kendi iş yerimizde de olsa hayatımız tamamıyla bir değişim, bir koşturmaca, bir dönüşüm evresinden geçiyor ve doğal olarak bir rekabet ortamı oluşuyor" ifadelerini kullandı.
"6 SİGMAN PROJELERİYLE İLGİLENİN"
Makine Mühendisi Sinem Şen ise, 6 Sigman yalın üretim tekniğini açıklayıp, uygulamalardan örnek verdi. Şen, 6 Sigman’ı şu şekilde açıkladı: “Toplam kalite yönetiminin önemli odak noktalarından biri olan süreçlerin kalitesinin ölçümü ve iyileştirilmesinde kullanılabilen bir yöntem, bir metodolojidir.”
Toplam kalite yönetimi mükemmelliği "sıfır hata" düzeyinde bir ideali hedefleyen yönetim felsefesi olduğunu dile getiren Şen, “Sistematik bir yaklaşım ile ihtiyaçlarını yerine getirebilmek için kullanılan insan, iş, ürün veya hizmet kalitelerinin tüm çalışanlarının katkıları ile sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Şen, mühendislik öğrencilerine 6 Sigman projelerine katılmalarını önerdi.
"5S, TEMİZLİK ADINA YAPILAN ÇALIŞMALARI KAPSAR"
Kalite Yönetim Uzmanı Endüstri Mühendisi Çiğdem Hacıoğlu da, 5s yalın üretim tekniği ve uygulamalarından bahsetti. Hacıoğlu, 5s uygulamasının Japon iş kültüründen gelen bir uygulama olduğunu belirterek, yıllardır Türkiye’de üretim sektöründe uygulanan bir hizmet olduğunu anlattı. Hacıoğlu, 5s’in, sınıflandırma, sistemleştirme, temizlik, standartlaştırma ve bunun sürdürülebilirliği şeklinde 5 adımdan oluşan bir uygulama olduğunu kaydederek, “Şirketlerin montaj hattı, ofis ortamı gibi çeşitli bölümlerinde tertip, düzen, temizlik adına yapılan çalışmaları kapsamakta” diye konuştu.