Muhtarlar Muş’a Geldi

Muhtarlar Muş’a Geldi

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ve konfederasyon üyeleri Muş’a geldi.
Çözüm sürecine destek amaçlı düzenlenecek toplantıya katılmak üzere Muş’a gelen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ve bölge federasyon başkanları Vali Vedat Büyükersoy’u ziyaret etti. Ziyarette bir konuşma yapan Vali Vedat Büyükersoy, kentte yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Bölge için en önemli projenin Demokratik Çözüm, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi olduğunu ifade eden Büyükersoy, huzur ve güvenin olmadığı yerde olumlu hiçbir şeyin olmayacağını kaydetti. Bazılarının süreci anlamamış olabileceğini vurgulayan Büyükersoy, "Onu anlamak için sokaklarda vatandaşın gözüne bakmak veya sormak lazım. 15-20 yıl önce mi daha huzurluyduk yoksa şimdi mi? Diye sormak gerekir. Türkiye’de bu alanda çok önemli değişiklikler oldu. Burada yaşamayan insanımız belki kendi özel hayatını ilgilendirmediği için dikkat etmemiş veya dikkatinden kaçmış olabilir. Ama kardeşlik hukukumuzu zedeleyecek, bizi birbirimizden farklı görecek, aşağılayacak, küçük görecek ya da küçük görülmesine sebep olacak, geçmişte bir takım hatalarımız, noksanlarımız, hukuki yanlışlarımız vardı. Bu yanlışlar 12 yıl içinde düzeldi ve düzelmeye devam ediyor. Olağanüstü hal 2002 yılında kalktığı için 12 yıl diyorum. Olağanüstü halin kalkması bile çok önemli bir mihenk taşıdır. Olağanüstü hal kalkmasaydı, Demokratik Çözüm, Milli Birlik ve Kardeşlik süreci asla başlamazdı. Adım dahi atılamazdı. Onun için bu bölgenin en büyük projesi kardeşlik hukukunun geliştirilmesi projesidir" dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ise, konfederasyonla ilgili bilgi verdi. Konfederasyonun 2 yıl önce kurulduğunu belirten Hüseyin Akdeniz, 24 ay önce dağınık bir yapıyı toparlama düşüncesiyle bölgesel yapıları bir araya getirdiklerini söyledi. Farklılıklarımızın, farklı kültürlerimizin zenginliğimiz olduğunu dile getiren Akdeniz, farklı renkleri doğru mecrada buluşturduklarını belirtti. Kuruldukları 24 aylık süreçte 23 toplantı yaptıklarını ve 24’üncüsünü de Muş’ta yapacaklarını ifade eden Akdeniz; "Biz Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ne Mardin ilinden başlamak kaydıyla toplantılar düzenledik. Benzer toplantıyı daha sonra Şanlıurfa’da gerçekleştirdik ve bugün de yine Doğu Anadolu ili olan Muş’tayız. Bu yola çıkarken, bunu başarabiliriz derken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan başladık. Bugün de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgeleri kaynaşma içerisindeyiz. Farklı kültürlerimizi bir mecraya oturttuk. Birbirimizi artık anlayabiliyoruz, birbirimize uzak kalmadan anlayabiliyoruz" dedi.
Milletin süreçle birlikte çok çabuk bir şekilde tekrar kaynaştığını dile getiren Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir şeylerin artık demokratik yollarla halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kadar kanun, bu kadar yetki, bu kadar güven ortamı içerisinde siyasetin de siyasi ortam içerisinde şiddete başvurmadan yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bin yıllık topraklarda kardeşliğimiz söz konusu. Burnumuzun ucunda olanı görüyoruz ama biz bu değerlerimizi asla, hiç yitirmeden, 30 yılın vermiş olduğu bir yorgunluk da olsa 2 yılda çok çabuk bir kaynaşma içerisindeyiz. Bu bizi millet yapan değerlerimizin önde gelen şekli olmalı."
Konfederasyon olarak sürece ilk destek veren kurumlardan olduklarını vurgulayan Akdeniz; "Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ne ilk destek veren kurumlardan bir tanesidir. Biz hiçbir bölgeyi bir diğerinden ayırmıyoruz. Bu birliğin tutacağına eminim. Mutlaka zaman içerisinde bazı olumsuzluklar olacaktır ama biz tabanda bu kaynaşmayı sağladıysak, eminim ki, toplumun üst kesimlerine doğru da bu yansıyacaktır" şeklinde konuştu.