Muş Belediyesi, İmar Planında Değişiklik Yaptı

Muş Belediyesi, İmar Planında Değişiklik Yaptı

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, imar planında var olan olumsuzlukları gidermek için bazı değişiklikler yapıldığını açıkladı.
Belediye Başkanı Feyat Asya, 1985, 2012 ve en son 2013 yılında yapılan imar planının Muş’un beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek, alınan meclis kararı ile imar planı üzerindeki olumsuzlukların giderildiğini söyledi. Asya, “2013 yılı 18 Nolu Muş Belediye Meclisi kararıyla kesinleşen Muş İlave Revizyon İmar Planı’nda belirlenen plan kararlarıyla kentin mevcut arazi kullanımı arasındaki farklılıkları gidermek, arazideki mevcut kullanımı plana işlemek suretiyle vatandaşları bu yönde plan değişikliği yaptırmaya zorlayan şartları ortadan kaldırmak gerekiyordu. Ayrıca plan değişiklikleri teklifleri nedeniyle meclisin sadece bu yönde yoğun mesai harcamasına engel olmak maksadıyla; planda ticari taramaya haiz olmadığı halde Yeni Gazi Caddesi, Kooperatif Caddesi, Sırrı Aşar Caddesi, Hükümet Caddesi ve Belediye Caddesi ile SGK Caddesi gibi 15 metre ve üstü genişliğe sahip imar yollarına cephesi bulunan parseller ticari imar haklarına sahip olacak şekilde düzenleme yapıldı. Yani vatandaşların talepleri doğrultusunda bu parsellerin zemin katında ticari faaliyete yönelik dükkan, asma katlı dükkan, büro, ofis gibi kullanımlar yapılabilecektir. Bu kullanımlar zemin üstü normal katlara da taşabilecektir” dedi.
Muş’un son yıllarda tam bir memur kenti kimliğine büründüğünü söyleyen Başkan Asya, “Bu yüzden artan konut ihtiyacı yüzünden belediyemize kat artışları içerikli birçok sayıda plan değişikliği sunulmaktaydı. Bu durum vatandaşların maddi külfet altında ezilmesine neden oluyordu. Bu talepleri kontrol altında tutabilmek, kat artışları kararlarında imar mevzuatı ve diğer ilgili yönetmeliklerin belirlediği standartları korumak adına uygulama imar planında nüfus yoğunluğuna sebebiyet vermemek açısından yapılaşacak meskûn konut parsellerinde taban kullanımı ayrık nizamlarda yüzde 40’dan yüzde 30’a düşürüldü. Bitişik nizamlarda ise yüzde 50’den yüzde 35’e düşürmek kaydıyla plan tadilatı gerektirmeksizin azami iki kat fazla yapabilme fırsatı sağlamış oldu” diye konuştu.
“YÜKSEK KATA İZİN YOK”
Yüksek katlı bina yapımına izin verilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Feyat Asya, “Bunun yanı sıra 2013 yılında alınan meclis kararına istinaden belli arazi metrekarelerini sağlayarak inşaat hakkı kazanan yüksek katlı yapılar hem birinci derece deprem bölgesi olan Muş iline tehlike arz etmekteydi hem de kent silueti ve görünümü açısından çirkin görüntülere ve ciddi altyapı sorunlarına neden olmaktaydı. Alınan karar doğrultusunda; belli metrekareleri sağlayan her parsel artık yüksek yapılaşma hakkı kazanamayacaktır. Bu konuda belediyemiz tam yetkili kılınmıştır. Çevre görünümü, altyapı ve mevzuatta belirlenen kriterler sosyal donatı temini sağlandığı halde belediye onayı doğrultusunda Muş iline uygun kat artışları uygulanabilecektir. Yapılan düzenlemelerle vatandaşlar plan değişikliği maddi külfeti yükünden kurtuldu. Plan, mevcut şehir dokusuyla uygun hale getirilerek imar mevzuatı çerçevesinde düzene oturtuldu. Bunlar dışında gelen plan değişiklikleri dosyalarına objektif yaklaşarak ilgili mevzuat ve yönetmelik çerçevesinde çözümler getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.