Müslümanların Sorunları Masaya Yatırıldı
MAZLUMDER’in de (İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği) mensubu bulunduğu Uluslararası Adalet Platformu üyeleri Müslümanların meselelerini tartışmak ve çözüm yolları bulmak için Giresun’da bir araya geldi.
MAZLUMDER’in mensubu bulunduğu Uluslararası Adalet Platformu üyeleri Müslümanların meselelerini tartışmak ve çözüm yolları bulmak için bu yılki müzakerelerini Giresun’da gerçekleştirdi. Bir dizi görüşme ve toplantılar yapan heyet, Giresun İlim Yayma Cemiyeti’nde bir konferans verdi. Konferansa Giresun İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Cemalettin Aydınoğlu, Giresun Müftüsü Muhittin Oral, Doç. Dr. Nazım Elmas, Ak Parti eski il başkanları Sabri Öztürk ve Ayhan Akten, Diyanet-Sen Giresun Şube Başkanı Fethi Karahüseyin ve çok sayıda davetli katıldı.
Heyete refakat eden Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan, İslam toplumlarının birlik ve beraberliğine vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu: “İslam dünyasının sorunlarını müzakere etmek için ülke ülke giden bu kardeşlerimize, şehrimizin bir STK temsilcisi olarak kendilerini misafir etmekten mutlu olacağımı söyleyerek Giresun’a davet ettim. Kırmayıp geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Misafirlerimize memleketimizin güzelliklerini gösterip onları Giresunumuzun birer gönüllü turizm elçisi olması için gayret sarf ettim. Yaylalarımızı gezdirdim, doğal güzelliklerimize hayran oldular. Misafirlerimiz, dünyayı daha yaşanır kılmak için çaba harcayan, İslam toplumlarının birlik ve beraberliğini sağlamak için kafa yoran; mezhep, meşrep, milliyet eksenli tartışmalara çözüm üreten ve bu yolda eylem geliştiren önemli bir kurumun mensuplarıdır. Farklı coğrafyalarda yaşasalar da aralarında organik bağ olan üstatlarımız, İslam ülkelerindeki sorunlar ve mezhep çatışmalarına çözüm üretmek için yoğun bir faaliyet içerisindedirler.”
Uluslararası Adalet Platformu üyelerinden Muhammed El-Asi Ortadoğu’da yaşanan olaylarda Batının tutumunu eleştirerek “İsrail’in, Filistin özelinde Ortadoğu’da uyguladığı devlet terörüne sesiz kalan ve uyguladıkları ortak stratejilerle Müslümanları birbirine düşman eden Batının bu tutumunu Müslümanların anlaması gerekir. Benim ülkem Suriye’nin de içinde bulunduğu Arap Ülkeleri, Osmanlının yıkılması sürecinde batı ile iş birliği yapmışlardır. Mavi Marmara olayında Türk hükümetinin tarihine yakışır çıkış yapmasını alkışlıyorum. Abdülhamit Han’ın; İsrail’in Osmanlıdan parayla toprak istemesine karşılık “Yalnız bizim cesetlerimiz taksim edilebilir. Ben canlı bir beden üzerinde ameliyat yapılmasına müsaade etmem” tarihi cevabı bu günkü İslam ülkelerini yönetenlere ders niteliğindedir” dedi.
Heyet üyesi ve aynı zamanda Nelson Mandela’nın yol arkadaşlarından olan İmam Ahmet Kasım Afrika halkının yaşadığı zulme dikkat çekti. Kasım, “Bir milyar Afrikalı baskı, işkence ve köleliğe maruz kaldı. Baskı ve zulümde deneyimliyiz. Türkiye 1400 yılından beri büyük bir ülke. 1860’da Osmanlı Afrika’ ya Hanefi- Şafi sorununu çözmek üzere Âlim Ebubekir Efendiyi gönderdi, onunla birlikte Afrika ile Türkiye bağı kuvvetlendi. İslam’ın geleceği var mı? İslamsız bir gelecek var mı? Gerçeğin olmadığı bir gelecek olabilir mi? Gibi sorularla Afrika’da yaşananlara ışık tuttu.
Konferans sonrası heyet, Hasan Turan’ın rehberliğinde Kümbet Yaylasına çıktılar.