Muş’ta Kent Konseyi Kuruldu
Muş Belediyesi tarafından alt yapısı oluşturulan Muş Kent Konseyi kuruldu.
Belediye Başkanı Feyat Asya’nın girişimleri sonucu alt yapısı oluşturulan Kent Konseyi ilk toplantısı gerçekleştirildi. Muş Öğretmenevi toplantı salonunda yapılan toplantı, divan başkanlığının oluşturulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, katılımcıların Hicri Yılbaşı günlerini kutlayarak, Van Depremi’nin yıl dönümü olması nedeni ile depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine de sabır dileğinde bulundu. Konuşmasında seçildiği günden itibaren Muş’ta herkese eşit mesafede olduğunu belirten Başkan Asya, belediye başkanlığı aday adaylığı döneminde halkla paylaştığı projeleri yerine getirmek için gayret sarf ettiğini vurguladı. Kent Konseyi oluşturmak istediğini ve bugün bu düşüncesini hayata geçirdiğini dile getiren Asya, “Yerelleşme ve demokratikleşme yolunda atılan adımlar arasında kent konseylerinin yasal bir statüye kavuşturulması için çok önemli bir aşamadır. 5393 Sayılı Yasa ile iktidar, kent konseylerinin yeni şekliyle oluşumunda önemli katkı koymuştur. Belediye olan her yerde kurulması gereken kent konseyleri, yasa ve yönetmelikler uyarınca, yasadan aldığı güçle, kendi yörelerinde halkın ve toplumsal örgütlerin katıldığı, düşüncelerin yönetimlere aktarıldığı önemli kurumlar haline geliyor. Ülkemiz insanı ve toplumsal kuruluş yöneticileri kendilerine yasal olarak tanınan imkanları çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidirler. Kent konseyleri gücünün bilincinde olmalıdır. Valilik, kaymakamlık, belediyeler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, akademik meslek odaları, iş hayatı meslek odaları, siyasi partiler, muhtarlar, dernekler, vakıflar, sendikalar yasa gereğince kent konseylerinin katılımcısıdırlar. Böylesine güçlü katılımcıların oluşturduğu kent konseyleri yasada belirlenen kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Yasada belirlenmiş çok önemli görevleri olan, güçlü ve önemli katılımcıları bünyesinde barındıran kent konseyleri, fonksiyonlarını yerine getirebilmelidir. Kent konseyleri sistemiyle halkımıza tanınan böylesine önemli fırsat, çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Kent konseyleri gereksiz ve anlamsız çekişme ve tartışma ortamları haline getirilmemelidir. Kent konseyleri kendi yörelerine hizmet eden demokrasi platformları olmalıdır” dedi.
Şehrin geleceğini ilgilendiren kararlara, kent dinamiklerinin tamamını ortak etmek için büyük bir efor sarf ettiklerini dile getiren Başkan Asya, “Kent konseyleri herkese ve her kesime açıktır. Herkes kente dair fikrini saygı kuralları içinde bu ortamda dile getirebilir. Kentin hızlı gelişme ve kalkınması için kim katkı yapacaksa, kimin dağarcığında bir fikir varsa bunlardan faydalanmak bizler için en büyük avantaj. Kentin tüm dinamikleriyle hangi siyasi görüşte olursa olsun tüm katmanlarla bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Kavga ortamında gelişme olmaz. Gelişme ancak barış ortamında olur. Bunun örneklerini Avrupa’da gördük. Birbirlerini yok etmek isteyen milletler baktılar bu şekilde huzur ve gelişme sağlanmıyor. Sonra bir araya geldiler ve bugün sınırları kaldırdılar. Bizler bunu niye kentimizde sağlayamayalım. Örnekleri her zaman yaşanmış, hangi kent birlikteliği sağlamışsa bunun faydasını görmüştür. Bizler de bunun en iyi örneklerini vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“YEREL DEMOKRASİNİN GÜÇLENMESİ GEREKİYOR”
İçinde bulunduğumuz yüzyılın ülkelerin değil, kentlerin yarıştığı bir dönem olduğunu vurgulayan Başkan Asya, bu nedenle yerel yönetimlerin konuşulduğu, yerel yönetimlerin güçlenmesinin önem kazandığı bir sürecin yaşandığını kaydetti. Gelişen, büyüyen kentlerin iyi yönetilmesinin ancak, toplumun tüm katmanlarının yönetime katkı vermesiyle sağlanabileceğini dile getiren Asya, “Bu doğrultuda kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım gibi ilkeler doğrultusunda çalışan kent konseylerine büyük önem veriyoruz. Çünkü yerel demokrasinin güçlenmesi tüm kentlerin ihtiyacıdır” dedi.
Daha sonra kent konseyi komisyon seçimleri yapılarak çalışma yönergesi hakkında katılımcılara bilgi verildi. Yapılan seçimlerde Kent Konseyi Başkanlığı’na Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Coşkun seçildi.
Toplantıya Vali Vekili Ercan Öter, Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili ve Bölge Koordinatörü Murat Yıldırım, Konya Milletvekili ve İl Koordinatörü Gülay Samancı, Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.