Nazilli’de 2. İncir Festivali Yapıldı
Nazilli 2. Uluslararası İncir Festivali’nin ev sahipliğini geçen yıl olduğu gibi bu yılda Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası yaptı.
2. İncir Uluslararası İncir Festivaline İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde festival komitesi tarafından Nazilli Kaymakamlık çelenginin sunulması Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okunması ile başlandı. İstasyon Meydanından başlayan kortej yürüyüşüne Nazilli Belediyesi Mehteran Ekibi, Festival komitesi, Nazilli Belediyesi Halk Oyunları topluluğu Nazilli YOFDER folklor ekibi HÜHOT Hacetepe Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, KKTC Güzelyurt Halk Dansları Topluluğu ve Fethiye Yörükler Derneği ile İncir üreticileri ve işletmecileri katıldı. Kortej yürüyüşü Nazilli Belediye meydanında sona erdi.
Nazilli Belediye Meydanında hazırlanan stantların önünde gerçekleştirilen 2. Uluslararası İncir Festivaline Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Garnizon Komutanı Personel Albay Ekrem Turan, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Baki Deniz, Nazilli Emniyet Müdürü M. Ali Berksoy, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Nazilli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, Nazilli MHP İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, daire müdürleri, muhtarlar, üreticiler, incir işletme sahipleri ile vatandaşlar katıldı.
Aydın’da en fazla taze incir üreten ilçenin Nazilli olduğunu, Nazilli’de incir üretimini teşvik etmek, iyi tarım uygulamaları ile kaliteyi artırmak, Nazilli’mize gelir sağlamak ve tanıtmak amacıyla festivaller düzenlemeye devam edileceğini söyleyen Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık “Akdeniz kıyılarının meyvesi olan incir ülkemizde taze ve kurutmalık olarak Büyük ve Küçük Menderes havzaları arasında kalan Aydın dağlarının vadilerinde üretilmektedir. Ülkemiz ürettiği 285 bin ton taze incir ile dünyada 2. sırada yer almaktadır. Aydın ilimizde TUİK 2012 istatistik verilerine göre ülkemiz incir üretiminde yüzde 65’lik oranla Türkiye’de 1. sırada bulunmaktadır. İlimizde üretilen incirin büyük bir kısmı kurutmalık incire ayrılmakla beraber 60-65 bin tonluk incir pazarının birinciliğini elde tutmaktadır. Ticareti yapılan kuru incirin %50’ si ilçemizde üretilmektedir. İhracatı yapılan incir ilçemize 25 milyon dolar civarında bir dış gelir getirmektedir” dedi.
İstihdam açısından da önemli bir kaynak olan incir işletmeciliği sayesinde yaklaşık 5000 kişiye gelir sağladığını belirten Alıcık, “Bu nedenle incirin hem yerel hem de genel yönetimden daha fazla teşviki hak ettiğini düşünüyorum. Belediye olarak bizler, Türkiye üretiminde önemli bir yere sahip olan Kur’ân’da ismi zikredilen üzerine and olunan ve yine Peygamberimiz (SAV) tarafından cennet meyvelerine benzetilen bu değerli incirimizi daha geniş bir portföy içerisinde tanıtmak, ilimiz için önemli olan incir yetiştiriciliğini teşvik etmek ve desteklemek, ilimizde üretilen taze ve kuru incirin iyi tarım uygulamalarıyla kalitesini artırarak, ülke çapında tanınırlığını ve tüketimini artırılması için bize düşen görevleri yerine getirmek zorundayız” şeklinde konuştu.
İncir Festivalinde Başkan Alıcık’tan sonra konuşan Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur,’’ Din kitaplarında Allah’ın bizlere lütfettiği kutsal meyvelerden biri olarak söz edilen incirin, Finikeliler zamanında ticari önem kazanmış olduğunu hepimizin bildiği malumdur. Yüksek kalori değeri, mineral maddeler ve besin maddeleri içeriğiyle gıda maddeleri arasında özel bir yeri olan kuru incir günümüzde yıl boyu tüketilmekte Noel’de Hıristiyan sofralarının Ramazanda ise Müslüman aleminin iftar sofralarının misafiri olma özelliğini korumaktadır. Hepimizin çok iyi bildiği gibi kuru incirin çok çeşitli tüketim alanları mevcuttur. Uluslararası pazarlarda çerezlik olarak tüketildiği gibi pasta imalatında, yemeklerin yapımında ekmek imalatında ve bunun gibi pek çok alanda kullanıldığı gibi kalitesi düşük olanları bile pekmez, etil alkol olarak üretilmektedir. Boya, kozmetik ve ilaç sanayinde de değerlendirilen incir Türkiye’nin diğer tüm üretici ülkelerine göre ayrı bir yeri vardır” dedi.
Türkiye kuru incir üretiminin yaklaşık %80 ‘ni Aydından bu rakamın % 25 ini de Nazilli’den sağlandığını hatırlatan Okur Dünyada incir denince akla Türkiye Türkiye’de Aydın, Aydın’da da incir denince Nazillimiz akla gelmektedir. Bu üretimin sağlanmasında üreticiden sanayicisine işçisinden ihracatçısına kadar tüm emeği geçenleri canı gönülden kutluyorum” ifadelerini kullandı.
İncir üreticisi, işletmecisi ve ihracatçısının yaşadığı sıkıntılardan da bahseden Mehmet Okur “ Devlet kurumları sanayici, tüccar, toptancı üretici, işçi meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları el ele verip daha iyi daha kaliteli ve daha çok kazançlı inavasyon yaratarak çıtamızı yükseltip incire hak ettiği ekonomik değeri çiftçimize işletmecimize Nazilli’mize ve ülkemize kazandıracağız. Bunu yapacağız. Yapacak güç kuvvet ve imkânımız mevcuttur. Gayret bizden Yardım Allah’tan” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Nazilli Belediyesi Mehteran Ekibi, Nazilli Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Nazilli YOFDER folklor ekibi HÜHOT Hacettepe Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, KKTC Güzelyurt Halk Dansları Topluluğu ve Fethiye Yörükler Derneği Yörükler Folklor ekibi gösterilerini sundu. Yapılan gösterilerin ardında 32 incir üreticisinin katıldığı en iyi en kaliteli incir yarışmasında dereceye giren 4 üreticiye ödülleri verildi. Geçen yıl ki festivalde festivale katılan incir üreticilerinin incirlerine en yüksek fiyatı vererek İncir Ağalığına seçilen Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü bu festivalde Ağalığı kilo başına 41 lira vererek açık arttırmaya katılan Ticaret Borsası Başkanı ve Kral İncir İşletmesi Sahibi Ziya Aksüt’e kaptırdı. 41 kere maşallah diyerek kilo başına 41 lira veren Ziya Aksüt’e ağalık kasketini ve poşusunu eski ağa Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü taktı.