Nevşehir’de Şap Aşılama Çalişmalarina Başlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Nevşehir merkez ve ilçelerinde sonbahar dönemi şap aşılama ve türkvet kayıtlarının güncellenmesi çalışmalarına başlandı.
Şap Aşılama Kampanyası ve Türkvet Kayıt Sisteminin güncellenmesi ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Müdürü Okan Yılmaz başkanlığında, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Rukiye Pınar, İlçe Müdürleri , merkez ve ilçelerde görevli Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri ve Tar Gel Personellerinin katılımı ile toplantı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Yılmaz "Halk arasında ‘tabak’ olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda,tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir.Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Kampanya da 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak olup, kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından proje kapsamında tahsis edilmiştir. Şap Aşılama proğramı ile beraber Turkvet Kayıt Sisteminin Güncelleme çalışmalarının da titizlikle yürütülmesi, 31 Aralık 2014 tarihine kadar güncelleme çalışmalarının tamamlanması hedeflenmiştir." dedi.
Şube Müdürü Rukiye Pınar ise yaptığı konuşmasında, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu ve aksi hareket edenler hakkında 6 bin 651 TL idari para cezası uygulanacağını söyledi. Pınar, “Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir. Güncelleme ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan broşürler ilçe müdürlüklerine dağıtılmıştır. Aşılama kampanyasını, Nevşehir merkez de Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, ilçelerde ise Tarım İlçe Müdürlüklerimiz yürütecektir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Şap Hastalığının Nevşehir’deki durumu değerlendirilerek yetiştiricilerin aşı kampanyasına katılımının en yüksek seviyede ağlanması konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.