Nükleer Karşıtları Akkuyu Çed Raporu’nun İptali İçin Dava Açtı
Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) bileşenleri, Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ÇED Raporu’nun iptali istemiyle Mersin İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.
Mersin NKP üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’na iptal davası açmak için saat 10.00’da Uray Caddesi üzerindeki Mersin İdare Mahkemesi’nin bahçesinde toplandı. Burada, ‘Nükleer Santral İstemiyoruz’, ‘Akkuyu Fukuşima Olmasın’ yazılı pankartlar açan nükleer karşıtları, sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler.
Mersin NKP Dönem Sözcüsü ve Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, grup adına yaptığı açıklamada, bugün ÇED Raporu’nu onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı dava edeceklerini söyledi. “Davacıyız, çünkü halkın yani bizim görüşlerimiz alınmadan, bizim istemediğimiz, bizim uygun bulmadığımız bir projeyi, bizim yaşam alanımıza zorla yapmaya çalışıyorlar” diyen Uğurhan, ÇED sürecinde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının görmezden gelindiğini öne sürdü. Nükleer santrallerin çevreye ve başta insanlara olmak üzere tüm canlıların sağlığına yaptığı zararları insanlığın çok büyük acılar yaşayarak deneyimlediğini belirten Uğurhan, “ÇED Raporu’nda Türk Tabipler Birliği’nin, bölge tabip odalarının görüşüne başvurulmamıştır. Raporda, nükleer santralin toplum sağlığına olumsuz etkileri hakkında önemli eksiklikler, hatalı ya da eksik bilgiler olduğu saptanmıştır. Atıkların akıbetinin ne olacağı, nasıl bertaraf edileceği, nasıl kontrol altına alınacağı hususlarına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır” dedi.
145 SAYFALIK DAVA DİLEKÇESİ
Türkiye’nin, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından son derece avantajlı olduğunu ifade eden Uğurhan, buna rağmen kaynağı dışarıdan gelecek bir yöntemde ısrar edilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Dava dilekçesinin 145 sayfa olduğunu dile getiren Uğurhan, “Yaklaşık 145 sayfalık dava dilekçemiz, yaşamın sağlıkla, esenlikle sürdürülmesi adına yüreği çarpan Türkiye’nin hukuk, tıp, mühendislik alanındaki aydınlık bilim insanları, uzmanları tarafından hazırlandı. Buradan hepsine tüm insanlık adına teşekkür ediyoruz ve haklılığımızın ülkemizin adil mahkemelerince değerlendirileceği inancımızı asla yitirmiyoruz” diye konuştu.
Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Sami Dündar da dava dilekçesinin detaylı bir inceleme ve uzman raporlarıyla hazırlandığını belirterek, “Dava dilekçemizin İdare Mahkemesi hakimleri tarafından kabul edileceğine inancımız tamdır. Kabul edilmediği takdirde Rusların bu anlamdaki hayalleri bizim güzel Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşmiş olacak ve ileriki aşamada hepimizin geleceğini tehdit altına alacaktır. Burada bir gelecek söz konusudur, çocuklarımızın geleceğidir, bizlerin, bölgemizin, hayvanlarımızın, o bölgede 200’den fazla endemik bitki örtüsünün geleceğidir. Bunlara sahip çıkmak adına Mersin Barosu olarak tüm hukuki yardımları veriyoruz” şeklinde konuştu.
DAVA, MERSİN BAROSU, MERSİN TABİP ODASI, EKOLOJİ KOLEKTİFİ VE 100’E YAKIN VATANDAŞ ADINA AÇILDI
Avukat Sevim Küçük ise davayı, Mersin Barosu, Mersin Tabip Odası, Ekoloji Kolektifi ve 100’e yakın vatandaş adına açacaklarını kaydederek, “Türkiye’nin dört bir tarafında uzun uğraşlar veren avukat arkadaşlarımız, yaklaşık 1 ay süren süreçte dava dilekçemizi hazırladılar. Mersin adına hepsine teşekkür ediyoruz. Biz hukuk mücadelesinin yanında toplumsal muhalefet olarak da her zaman bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
NKP üyeleri, konuşmaların ardından dava dilekçesini vermek üzere İdare Mahkemesi’ne girdiler.