Nükleer Tıpta Çiğir Açacak Proje

Nükleer Tıpta Çiğir Açacak Proje

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Sklotron (Parçacık Hızlandırıcı) ve Pet Görüntüleme Merkezi’nin temeli atıldı.
Ankara Üniversitesi, Türkiye’nin Türkiye’nin nükleer tıp alanında önemli bir referans merkezi haline dönüşmesi için düğmeye bastı. AÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Sklotron (Parçacık Hızlandırıcı) ve Pet Görüntüleme Merkezi’nin temeli Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş tarafından atıldı. “Gurur projesi” olarak nitelendirilen merkezin temel atma töreninde konuşan Rektör Erkan İbiş, “Bu proje, tüm kamu-özel kuruluşlar ile üniversite hastanelerine hizmet vermeyi ve ortak eğitimi amaçlamaktadır. Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği proje, 25 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla gerçekleşiyor ve bir yıl içerisinde hizmete girecek. Projeye destek veren herkese içten teşekkür ediyorum” dedi.
KANSER TEŞHİSİNDE SON NOKTA
Merkez sayesinde, Nükleer Tıp alanındaki gelişmelere rağmen nöroloji, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılan radyoaktif maddeler için devam eden yurtdışı bağımlılığının önüne geçilecek. Kullanıma girecek olan medikal parçacık hızlandırıcı sistem sayesinde ise nükleer tıp alanında çok kısa yarı ömürlü radyoaktif maddeleri üretmek ve kullanmak mümkün olacak. Böylece kanser taramalarında daha sağlıklı ve erken teşhisler sağlanabilecek.
KALP KRİZİNDE ERKEN MÜDAHALE
Öte yandan bir kalp krizi sonrasında ne kadar kalp dokusunun canlılığını kaybettiği ve ne kadarının yaşamaya devam ettiği hızlıca değerlendirilebilecek. Böylece hastaya tedavinin nasıl uygulanacağı daha çabuk planlanacak. Kardiyoloji, nöroloji, beyin cerrahi alanlarında ve daha ağırlıklı onkoloji alanındaki tıbbi uygulamalarda kullanılan radyoaktif maddelerin üretilebilmesi ve zaman içerisinde bunlara yenilerinin eklenmesi mümkün olacak.
YURT DIŞI YERİNE TÜRKİYE’DE
Yeni üretilecek radyofarmasötikler ile yurt dışından getirilen ya da uygulamanın yurt dışında yapılması zorunlu olan eylemlerin ülkemizde yapılması, prosedürler nedeniyle hastanın kaybettiği zamanı minimuma indirilmesi sağlanacak. Aynı zamanda bu uygulamalardan daha fazla sayıda yararlanılması gerçekleşebilecek. Merkezde birçok bilim insanı birlikte çalışacak ve eğitimler verilecek. Ar-Ge merkezi tüm araştırmacılara açık olacak. Bilimsel açıdan çok önemli verilerin, yayınların Türkiye’den çıkması sağlanacak. Merkezle tıpta bölgesinde lider olan Türkiye nükleer tıp alanında da bir referans merkezi haline dönüşecek.