Öğretmenler Parasız, Öğrenciler Okulsuz Kaldı
Antalya’da 4 yıldır lise düzeyinde eğitim veren özel bir okul, biriken borçları nedeniyle öğretmenlerin maaşını ödeyemez hale geldi. Öğretmenler derse girmeme kararı alırken, öğrenciler ise başka okullara nakil yaptırmanın telaşına düştü. Mağdur olan öğrenciler okulu terk etmeden önce sınıfları adeta harabeye çevirdi.
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde 4 yıldır eğitim veren Özek Özel Sağlık Meslek Lisesi, iddiaya göre biriken borçları nedeniyle öğretmenlere maaş verememeye başladı. Bunun üzerine öğretmenler derslere girmeme kararı aldı. Öğretmenlerinin derslere girmemesi üzerine öğrenciler de mağdur oldu. 2014-2015 eğitim öğretim dönemine yaklaşık 187 öğrenci ile başlayan lise, öğrencilerin kamu ve özel hastanelerde staj imkanlarının olmaması nedeniyle başka okullara gidince, öğrenci sayısı kısa süre içinde 100’e kadar düştü. Başka okula nakil yaptırması istenen öğrencilerin bir çoğu da derslere gelmedi.
ÖĞRETMENLER DERSE GELMEDİ, ÖĞRENCİLER SINIFLARA ZARAR VERDİ
Toplam 15 öğretmeni bulunan okulunun öğretmenlerinin 3 ile 6 ay arasında maaşlarını alamadıkları ileri sürülürken, maaşlarını alamayan öğretmenler ise bugün derslere girmedi.
Derse gelen birkaç öğrenci ise sınıflara zarar verdi. Kapıları kırıp, duvarları yıkan öğrenciler, eğitim aldıkları sağlık maketlerini de kırdı. Öğrenci velileri ise okula akın etti. Çocuklarını yanına gelen veliler nakil dilekçesi yazmaya koyuldu.
"OKUL KAPANACAK DENİLMEDİ"
Hemşirelik bölümü 10’uncu sınıf öğrencilerinden Melek Kara, "Öğretmenlerimiz maaşlarını alamadığı için derslere girmedi. Biz de dönem ortasında okulsuz kaldık. Derslerde geride kaldık. Okulumuzda ders işlenmedi. Başka okula gideceğiz. Derslere yetişemeyeceğiz. Bize bir açıklama yapılmadı. Okul kapanacak denilmedi. Bugün her şey ortaya çıktı. Sınıflara da sinirlenen arkadaşlarımız zarar verdi" dedi.
"ON BİN TL VERMİŞTİK"
10’uncu sınıf öğrencisi Serkan Vural ise, okulun öğrenci sayısının azaldığını ifade ederek, "Nakillerle sayı azaldı. Birçok arkadaşımız devlet okuluna geçti. Öğretenlerin maaşlarını vermemişler. Hocalar 4-5 gündür derse girmiyor, sadece sınava giriyorlardı" şeklinde konuşurken; Gözde Doludizgin isimli öğrenci de, "Öğretmenler maaş alamadıkları için derse girmiyordu. Ailelerimiz buraya geldi. Kavga etmeye başladı. Herkes başka okula nakil oldu. 10 bin liraya yakın para vermiştik. Onu almaya çalışacağız" diye konuştu.
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN YENİ YÖNETMELİĞİ İLE MAĞDUR OLDUK"
Özek Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Özel Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet Kerim Özkan ise yaşananlar hakkında bilgiler verdi. Okulunun Antalya’nın ilk açılan sağlık meslek lisesi olduğunu hatırlatan Özkan, ardından kente 9 adet daha lise açılmasına izin verildiğini söyledi. Okullar açılıp kayıtlar alındıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı yeni yönetmelik ile mağdur olduklarını iddia eden Özkan, şunları söyledi:
"Bizlerin hastanelerle olan sözleşmeler hiçe sayıldı. Birçok öğrenci okuldan gitti. Ve daha sonra maddi sıkıntıya girdik. 4 yıldır mücadele verdik. Çıkarılan yönetmelikte İl Sağlık Müdürlüğü, Antalya’daki özel hastanelerin hiçbirinde açılan okullara kontenjanının yetmediği söylendi. Hastane stajlarında çocuklarımızda sıkıntı yaşadı. Ardından düşük puanla devlet sağlık meslek liselerine öğrenci alındı. Bu sene kontenjan yükselterek 205 puanlı öğrencileri bile devlete alabileceği söyleyince, yine öğrenciler gitti. Öğrenciler gidinde biz maddi sıkıntıya düştük. Buranın kirası, öğretmen maaşı, elektrik suyu var. Bu giderleri karşılayamadık."
"ÖĞRENCİLERİN BAŞKA OKULLARA NAKLİNİ YAPIYORUZ"
Öğrenci velilerini mağdur etmeyeceklerini dile getiren Özkan, "Milli Eğitim’den yetkililer de burada. Öğrencilerin başka okullara naklini yapıyoruz. Velilere senetlerini geri verdik. Peşin ödeme yapanları, çocuklarının gittiği okula ödemelerini yapacağız. Bundan sadece ben mağdur değilim. Bütün sağlık meslek liseleri mağdurdur. Öğrenci gittiği zaman öğretmene de git diyemiyorsunuz. Çocuklarımızı eğitimden geri kalmadan diğer okullara göndermek istiyoruz. Okulu kapatmıyoruz. Okul kapatmanın kriterleri var. Öğrencileri sinirlendikleri için bazı sınıflara zarar vermişler" diye konuştu.
ATANAMADI, ÖZELDE DE MAĞDUR OLDU
Lisenin matematik öğretmeni Aydın Yunay da atanamayan öğretmenlerden olduğunu ve Batman’dan evini taşıyarak Antalya’ya geldiğini söyledi. Üç aydır okulda öğretmenlik yapan Yunay, maaş alamadığını belirterek, "Öğretmen arkadaşlarımız maaşları bugün, yarın verilecek derken mağdur edildi. Her gün buraya para geldiği halde bize ödeme yapılmadı. Kiramı ödeyemiyorum. 10-15 öğretmen çalışıyoruz, paralarımız verilemiyor. 15 öğretmenimizde işten çıktı. Biz sözleşmemiz gereği çıkamadık. Öğrencilerimiz için fedakarlık yaptık. Bundan sonra yetkililer bize yardımcı olsun" diye konuştu.
"CEBİMDE EVE GİDECEK PARAM YOK"
Devlet hak etmeyen kişilere okul açtırdığı için, atanamayan öğretmen olarak bir kez daha mağdur olduğunu kaydeden Yunay, "Üzülerek söylüyorum bir öğretmen olarak. Cebimde eve gidecek yol param yok. Her yere borcum var. Batman’dan işsizlikten kaçtım, burada da karşılaştık.Devlette atanamadık, kolejde mağdur olduk. Öğretmenler sahipsiz kaldık. Milli Eğitim Bakanlığı bir yere okul açılmasına izin verirken iyice soruştursun" ifadelerini kullandı.
MÜLK SAHİBİNE 200 BİN LİRA BORÇ
Okul yönetiminin mülk sahibine ise yaklaşık 200 bin liraya yakın borcu olduğu belirtildi.
Öte yandan okulda kantin işletmecisi ve hizmetli çalışanlara da ücretlerinin ödenmediği iddia edildi.