Öğretmenlikten Gurmeliğe Uzanan Yol

Öğretmenlikten Gurmeliğe Uzanan Yol

Emekli öğretmen Ayten Çetin için girişimcilik bir tutkuyla başlamış. 2007’de öğretmenlikten emekli olan 48 yaşındaki Ayten Çetin, üç çocuk annesi bir ev hanımı olarak başladığı restorant işletmeciliğini başarılı bir zincire çevirmeyi başardı.
İstanbul Haydarpaşa Sağlık Meslek Lisesi’nde sağlık, anatomi ve beslenme dersleri veren Ayten çetin, bu süreçte edindiği bilgileri ve tecrübelerini evinde ailesine ve misafirlerini ağırlamada kullandı. Çetin, daha sonra eşinin isteği üzerine çocuklarının onayını alarak ortağı olduğu şirketin benzin istasyonunda önce küçük denemeler yaparak gıda işine girdi ve en son iki milyon dolarlık bir yatırım ile yeni mekanını Eskişehir’de açtı. Beşyüz kişilik kapasiteye sahip Ayten Usta Gurme restoranında özellikle haftasonları yer bulmak pek mümkün olmuyor.
Selçuklu ve Osmanlı mutfağını güncelleyerek sunduklarını belirten Ayten Çetin, "Onlarca medeniyetin yaşadığı bu topraklarda bilmediğimiz binlerce değerimiz var. Ayten Usta Gurme olarak ülkemizin damak tadına kaybolmakta olan lezzetleri güncelleyerek sunmayı ve bu değerlere sahip çıkmayı kendimize bir görev edindik. İnsanlık tarihinin ilk yemeklerinden olan "keşkek"ten (herise) başlayarak Selçuklu dönemindeki çorbalar, tutmaç, yunusaşı, tarhana... vb. gibi Osmanlı saray mutfağından saray tandırı, Peygamber Efendimizin çok sevdiği yemeklerden olan "tirit" i, Çerkezlerin Kafkaslardan Anadoluya getirdiği "haluja"yı (çerkez mantısı), yine Fatih dönemi tatlılarından olan; sütlaç ile zerdenin birlikte sunulduğu ’kardelen’ tatlısını, Halep tarafının 400 yıllık tatlısı olan "cennet çamuru" (antep fıstıklı taze kadayıf) ve daha birçok çeşidi güncelleyerek sunuyoruz" dedi.
İşletmelerinde 4 adet mutfağın olduğunu belirten Çetin, "Mutfak alanlarının toplamının depolarla birlikte yaklaşık bin metrekare olduğunu belirtmemde fayda var. Biz bu yemekleri yaparken olası yoğunlukları da düşünerek daha inşaat aşamasında bu planlamaları yaptık. İnsanlara ne sunarsanız sunun yeteri kadar süratli olamassanız misafirlerinizi mutsuz etme riski ile karşı karşıyasınız. Biz kahvaltıda toplam 20 çeşit ürünü, soğuk ürünleri 3 dakikada sıcak ürünleri 5 dakikada masaya sunabiliyoruz. Tabii bu ürünlerde de kullanılan malzemeye çok özen gösteriyoruz. Mesela yıllardır balı Tunceli Pülümür’den, zeytini, loru Balıkesir’den alıyoruz. Yine Balıkesir’de doğal beslenen 14-17 kg arasındaki karkas ağırlığı olan sağlıklı kuzuları özenle seçiyoruz. Fasulyeyi Erzurum İspir’den on senedir aynı çiftçilerin mahsullerinden temin ediyoruz. Yemeklere lezzet katan baharatlarımızı, kırık zeytini, nar ekşisini Hatay’dan alıyoruz" dedi.
Mutfak personelinin tamamının kadınlardan oluştuğunu belirten Çetin, "Şu anda toplam yüz kişi çalışıyor. Mutfakta çalışan personelimizin tamamı kadınlardan oluşuyor. Bu arada içimizde öğrenci olan genç kardeşlerimizde var. Bu kardeşlerimiz hem çalışarak hayata hazırlanıyorlar hem de bizim şirketin burs imkanlarından faydalanıyorlar" dedi.