Öksürük Fıtığı Tetikliyor
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, kronik öksürüğün fıtığı tetiklediğini söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 100 kişiden beşinde görülen fıtığın erkeklerde kasık fıtığı olarak ortaya çıktığı, erkeklerde kadınlara göre 7-8 kat daha fazla görülen kasık fıtıklarının kabızlık, kronik öksürük, ani hareketler, ağır yük kaldırma, şişmanlık gibi nedenlerle oluştuğu belirtildi. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, fıtığın bir iç organın normalde içinde bulunduğu beden bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkması olduğunu bildirerek, "Eğer bu şişlik kasık bölgesinde görülürse biz bunlara kasık fıtığı diyoruz. Kasık fıtıkları iki nedenle oluşur. Birincisi doğumsal nedenlerdir. Erkeklerde ana rahminde testisler karın içerisindedir. Doğuma yakın dönemde yer değiştirerek testis torbasına inerler. Bu yer değiştirme esnasında bu alanda zayıflık ortaya çıkarsa fıtık olabilir. Kasık fıtıklarının indirekt şekli bu şekilde oluşur. İkincisi, kasık kanalı bu bölgenin zorlanması sonucu oluşan yırtıklar fıtık oluşumuna neden olabilir" dedi.
KRONİK ÖKSÜRÜK FITIK EDİYOR
Kasık bölgesini zorlayan nedenlerin kabızlık, kronik öksürük, ani hareketler, ağır yük kaldırma, şişmanlık, karın içinde sıvı birikmesi olarak belirtilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Özkan, şunları söyledi:
"Bunların hepsi kasık bölgesinin anatomik yapısını zorlayarak fıtıkların oluşmasına neden olabilir. Genel cerrahide neredeyse ameliyat ettiğimiz her üç hastadan biri fıtık hastasıdır. Genel cerrahi pratiğinde bizim sık gördüğümüz bir hastalık grubudur; 100 hastadan 5’inde görülür ve bunların yüzde 80’e yakını kasık fıtığıdır. Karın duvarı fıtıklarının yüzde 90’ı kasık fıtığıdır."
Kasık fıtıklarının anatomik olarak 3 alt gruba ayrıldığını belirten Doç. Dr. Namık Özkan, “Kasık fıtıkları, direk kasık fıtıkları, indirekt kasık fıtıkları ve femoral fıtıklar olmak üzere 3 çeşittir. İndirekt kasık fıtıkları doğumsaldır, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucu ortaya çıkar. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Direkt fıtık adale yırtıklarından dışarı çıkarlar, sporcularla ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkar. Femoral fıtık ise; femoral delikten çıkar, en az görülen kasık fıtıklarıdır ve daha çok kadınlarda görülür. Femoral fıtıklar diğerlerinden 1-2 santimetre daha aşağıdan kasık bağının hemen altından çıkar" şeklinde konuştu.
Kasık fıtığı olanların çok uzun saatler direksiyon başında kalmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Namık Özkan, ağır sporlar, ağırlık kaldırma, basketbol, futbol gibi fazla efor gerektiren sporlardan uzak durulması, bir saatten fazla yürüyüş yapılmaması, uzun süre ayakta sabit kalınmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.