Okul Müdürleri Bu Kez Kendi Eğitimleri İçin Bir Araya Geldi
Kağıthane’deki ilk ve ortaokullarda görev yapan okul müdürleri, eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik neler yapılabileceğini paylaşmak amacıyla bir araya geldi.
Kağıthane Belediyesi ve Kağıthane Kaymakamlığı’nın desteğiyle Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nişantaşı Üniversitesi arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, ilçedeki ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan okul müdürleri bir araya geldi. Milli Eğitim camiasından çok sayıda önemli ismin hazır bulunduğu program, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Nişantaşı Üniversitesi Genel Sekreteri Can Uysal, Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü Ayhan Kurt’un katılımıyla gerçekleşti.
“ANAOKULUN ÜNİVERSİTEYE KADAR EĞİTİM CAMİASI İÇ İÇE OLMALI”
Anaokulundan üniversiteye kadar tüm eğitim camiasının iç içe olması gerektiğini belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Üniversiteler, bulundukları bölgeleri ve ülkeleri geliştiren kurumlardır ve gerçekten bölgemize önemli katkılar sağlıyorlar. Yeni göreve başlayan ilk ve ortaokullardaki müdürlerimizle ilgili bir çalışma başlattık. Bu çalışmada, müdürlerimizin gelecekte yapacakları etkinlikler, çalışmalar ve yönetim tarzıyla ilgili önemli bilgiler yer alıyor. Müdürlerimiz buradaki çalışmalarla birlikte çocuklara çok daha önemli ve güzel hizmetler verecekler. Üniversitelerimizle eğitim camiamızın bir arada olması, çocukların ve yöneticilerin ufkunu açan çalışmaları ortaya çıkarıyor. Anaokulundan üniversiteye kadar tüm eğitim camiasının iç içe olması çocuklarımızın, Kağıthane’nin ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki dönemde bu gibi çalışmalara devam edeceklerinin altını çizen Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, “Nişantaşı Üniversitesi olarak İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliğimizi uzun zamandır yürütüyoruz. Kağıthane sınırlarındaki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulların yöneticilerini ağırlıyoruz ve yöneticilik vasıflarıyla ilgili ‘Dünyada neler konuşuluyor ve Milli Eğitim’deki yöneticilik vasıfları nasıl gelişiyor?’ konularında üniversitemizin uzman akademisyenleri aracılığıyla analizler yaptırıyoruz. 21. yüzyılda sürekli olarak riskleri analiz etmeniz ve kriz yönetimlerine hazırlıklı olmanız gerekiyor. Bu nedenle sözkonusu kurumların yöneticiler için, onların bilgi, birikim ve yöneticilik becerilerini arttıracak çalışmalar gerçekleştirmesi son derece önemli. Önümüzdeki dönemde biz bu çalışmaları farklı uzmanlık alanları itibariyle yöneticilerimize ve öğretmenlerimize yönelik yürütmeye devam edeceğiz” dedi.
“OKUL MÜDÜRLERİ TATLI DİLLİ VE GÜLER YÜZLÜ OLMALIDIR”
Okul müdürlerinin, her yaştaki insanla iletişim kurma becerisine sahip, sorunları tatlı dil ve güler yüzle çözmeyi bilen, kendisini okuluna ve öğrencilerine adapte etmiş yetenekte olmasını arzu ettiklerini belirten Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, “Anayasamıza göre devletin en temel görevlerinden biri vatandaşlarına eğitim hakkı sunmaktır. Çocuklarımız, özellikle genç nüfusu olan bir ülkede her kademede okula gidiyor fakat bu okullar nasıl yönetildiği ve sistemi uygulama niteliği zaman zaman sorgulanıyor. Okulların, eğitim ve öğretimi çocuklara uygulayabilme kültüründe en temel enstrüman okul müdürleridir. Okul müdürlerinin seçimleri, atanmaları ve görevlerini yerine getirmeleri birtakım usullere bağlı. Biz burada, ‘Acaba gerçekten eğitimin istediği çizgide yöneticiler istihdam ediyor muyuz ve bu yöneticiler çocuklara yardımcı olacak nitelikte mi?’ gibi meseleleri sorgulamak istedik. Bu çalışmada müdürlerimize bir okul kültürü oluşturmalarını önereceğiz. Bunun dışında müdürlerimizin mizahi yönlerinin de ortaya çıkmasını istiyoruz. Okul müdürü, sert bakışlı, otoriter, dört duvar arasında kendini hapsetmiş bir kişi olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.
“ÇOCUKLAR OKULLARA KOŞA KOŞA GELECEK”
Daha yaşanılır ve çocukların koşa koşa gelebileceği okullar için bir işbirliği yaptıklarını ifade eden Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır, “Projenin amacı yeni atanan okul müdürlerine, okulları yönetirken nelere dikkat etmeleri ve insan verimliliğini arttırmak için neler yapmaları gerektiği konularında bilgi vermek. Ufku ve vizyonu olan bir müdür görevlendirildiğinde yapılabilecek projelerin tamamını kendisi üretir. Bizim ana hedeflerimizden birisi de öğrencilerimizi hem bir üst eğitim kurumunu hem de hayata hazırlamak. Öğrencilerimizin akademik başarıları ve hayat becerilerinin gelişmesi için temel eğitim 16 seneye çıkmış gibi üniversitelerle koordinasyon içinde çalışmak isteriz” dedi.
“EĞİTİMİN KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN…”
Bir ilçedeki eğitim kalitesinin, yerel yönetim, Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversitelerin işbirliğiyle doğru orantılı olarak yükseldiğini ifade eden Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, “Kağıthane’nin eğitim konusundaki performansını arttırmaya yönelik olarak neler yapılabileceğini düşündük, taşındık ve oldukça dolu bir içerik hazırladık. Hocalarımız, ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemi hakkında detaylı bilgileri, okul müdürleriyle paylaşacak. Bir ilçedeki eğitim kalitesi, oradaki yerel yönetim ve milli eğitim müdürlüğü ve üniversitelerin işbirliğiyle doğru orantılı olarak yükseliyor. Biz de Sadabad Kampüsü’nde 13 Ekim 2014 tarihinden itibaren eğitim ve öğretim vermeye başladık. İlçemizdeki eğitim kalitesini yükseltme hedefi doğrultusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kağıthane Belediyesi ile böyle bir işbirliğine gittik. Eğitim yöneticilerinin buradaki eğitimden geçiyor olması bir silsile şeklinde önce öğretmenlere daha sonra da öğrencilere yansıyacak. Bu nedenle bu ve buna benzer çalışmalarla Kağıthane’deki okullarda okuyan öğrencilerin gelecek dönemde eğitimdeki performansları artacak ve bunu da pek çok sınavdaki başarılarıyla kanıtlayacaklar” diye konuştu.