Olcar: “birileri Mersin’e Kaybettirilen 7 Yılın Hesabını Vermeli”

Olcar: “birileri Mersin’e Kaybettirilen 7 Yılın Hesabını Vermeli”

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi’nde firmalara yapılan tahsislerin iptal edildiğini belirterek, "Çok geç kalmış bu karar ile Mersin’e boşu boşuna 7 yıl kaybettirildi. Birileri kaybedilen zamanın hesabını vermeli" dedi.
Turizm Platformu Başkanı Olcar, yaptığı açıklamada, tahsislerin iptali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Turizm ve turizme dayalı ekonominin hızla geliştiği günümüzde zamanın paha biçilmez bir değer olduğunu ifade eden Olcar, son 10 yıldır Mersin bölgesinde turizm adına sözler verildiğini, özellikle son 5 yılda bu sözlerin hiçbirisinin layıkıyla arkasında durulmadığını kaydetti. Turizm adına bugün itibariyle elde somut hiçbir şey olmamasına dikkat çeken Olcar, “Çok geç kalmış bu karar ile Mersin’e boşu boşuna 7 yıl kaybettirildi. Birileri kaybedilen zamanın hesabını vermeli, bunun açıklamasını yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
“TARSUS KAZANLI TURİZM BÖLGESİ’NE 7 SENEDİR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI”
Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi’ndeki tahsislerin 2007 yılında Antalyalı yatırımcıların yine Antalya’ya yapacakları yatırımlarda talep ettikleri teşviklere karşılık Mersin’de yatırım yapma prensibi ile verildiğini anımsatan Olcar, geçen sürede Antalya’daki yatırımların tamamlandığına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Ama bölgemize yapma sözü verdikleri yatırımlara tek bir çivi çakılmadı. Bugün bahse konu firmalara yapılan tahsislerin iptal edilmesi geç kalmış ancak doğru bir karardır. Zira bu iptalin yapılması, bölgemize gerçek anlamda yatırım yapacak yeni turizm yatırımcılarının önünde kötü bir örnek olmaktan çıkacaktır. Zira yeni gelen yatırımcılara tahsisi yapıldığı halde 7 senedir çivi çakılmamış projenin izahı, sektörü fevkalade müşkül durumda bırakıyordu.”
“BENZER SÜRECİ ÇUKUROVA HAVALİMANI PROJESİ İÇİN DE YAŞIYORUZ”
Tahsisi 2007 yılında yapılmış bir konaklama yatırım bölgesinin bunca zamandır atıl bırakılması ve bunun ekonomik kayıplarının kesinlikle sorgulanması gerektiğinin altını çizen Olcar, benzer sürecin Çukurova Havalimanı için de yaşandığına dikkat çekti. Havalimanı inşaatının durduğunu öne süren Olcar, inşaatın devam ettiği imajının verilmesini de eleştirdi. Olcar, şunları kaydetti:
“Ara sıra inşaat devam ediyor imajı verilse de bu mesajı verenlerin gerçek bir havalimanı inşaatını gördüklerini kesinlikle zannetmiyorum. Ne yazık ki, doğru biçimde ele alınmayan projelerde eksik olan ‘samimiyet’ ve ‘irade’ olguları bölgemizi pek çok güzel şeyden mahrum bırakmaktadır.”
Havalimanı ihalesinin Aralık 2011’de yapıldığını, yüklenici firmanın ise 26 Ocak 2012’de sözleşme imzaladığını anımsatan Olcar, “Bu süreçte ilgili büyüklerimizin 2013 Akdeniz Oyunları için havalimanının yetiştirilmesine gayret sarf edileceğini, ancak yetişemezse de 2014’de bölgemizin Çukurova Uluslararası Havalimanı’na kavuşacağı vaatleri halen haber arşivlerinden teyit edilebilir. Bugün ise 2015’in arifesinde olmamıza rağmen gelinen sonuç ortadadır. Oysa bölgemizde bu vaatleri ciddiye alarak yurt dışı ortaklarıyla planlamalar yapan turizmcilerimiz ne yazık ki, şimdi de bu boş olduğu anlaşılan vaatlerin izahatını paylaşmak durumunda kalmışlardır. Aynı sorun ve ekonomik kayıp, bu havalimanından istifade etmeyi bekleyen tarım ve sanayi sektörleri için de geçerlidir” dedi.
“KAZANLI VE HAVALİMANI PROJELERİ ÇUKUROVA BÖLGESİNİN ANA SORUNU”
RIS Mersin Projesi çerçevesinde, turizm vizyonunun belirlendiğini, ancak buna rağmen günün şartlarına göre de güncellemeye ve geliştirilmeye devam edildiğini belirten Olcar, bu konuda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın hamiliği ve destekleri başta olmak üzere Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın turizme olan inançlı bakış açılarının yanı sıra bu üç ana kurum arasındaki özlenen koordinasyonun da kent vizyonuna ve bundan sonraki çalışmalara oldukça olumlu yansıyacağını vurguladı.
Havalimanı ve Kazanlı projelerinin turizmde sadece Mersin’in değil, Çukurova bölgesinin 2 ana sorunu olduğunu belirten Olcar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu sorun yokmuş gibi hareket etmenin, sorunları görmemezlikten gelmenin bedeli Mersin’e şimdilik 7 seneye mal olmuştur. Üstelik maalesef bu sürenin daha ne kadar uzayacağı da belli değildir. Mersin’in, turizm alanında hak ettiği yere getirilmesine yönelik şartların ve sözlerin süratle yerine getirilmesi gerekmektedir.”