Ordu’da Fındık Verimi Düşük
Dünya fındık alanlarının yüzde 79’una sahip olan Türkiye’de en çok fındık üretiminin gerçekleştirildiği Ordu, birim alandan elde edilen fındık miktarı en düşük il çıktı.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Ordu İl Tarım Master Planı’ raporunda, Türkiye’nin TÜİK ve Dünya Gıda ve tarım Örgü (FAO) verilerine göre dünya fındık alanlarının yüzde 79’una sahip olduğu belirtildi. Dünya fındık üretiminin ise yüzde 70-75 arasında Türkiye’de gerçekleştirildiği belirtilen raporda, Türkiye’de ise en çok fındık üretiminin yüzde 61 ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirildiği kaydedildi. Fındık alanlarının il bazında dağılımında ise Ordu ilinin 227 bin hektar alan ile toplam fındık alanlarının yüzde 32’sine sahip olduğu, onu yüzde 18 ile Giresun ve yüzde 13’lük payla Samsun’un takip ettiği vurgulandı.
VERİMİ EN DÜŞÜK İL ORDU
Ordu ilinin bütün bu üstünlüklerine rağmen, fındık üreten iller arasında birim alandan (1 dekardan) en düşük verim alınan il olduğu belirtildi. Açıklanan rakamlara göre, 700 bin dekar alandan yılda ortalama 118 bin ton ürün elde eden Sakarya’nın birim alandan 168 kg ürün aldığı, onu 636 dekar alandan ortalama 92 kg verim alan Düzce’nin takip ettiği belirtilen raporda, “Samsun’da 896 bin dekar alandan yılda 88 bin ton üretim gerçekleşirken birim alandan alınan verim 98 kg, Giresun’da 1 milyon 235 dekar alanda yılda ortalama 101 bin ton ürün elde edilmekte, birim alandan alınan miktar ise 82 kg olmaktadır. Ordu’da ise 2 milyon 271 bin dekar fındık alanı bulunmakta, yılda 145 bin ton üretim gerçekleşmekte ancak birim alandan alınan verim 63 kg olmaktadır” denildi.
“FINDIK BAHÇELERİ GENÇLEŞTİRİLMELİ”
Raporda, Ordu’nun birim alandan elde ettiği verimin düşük olmasının sebebi şöyle açıklandı: “Ordu ili her ne kadar gerek alan gerekse üretim miktarı olarak ülkemizde ilk sırada yer alsa da dekara verim değerine bakıldığında üretimde söz sahibi olan 5 il içerisinde sonuncu sırada yer almaktadır. Bunun en önemli sebebi Ordu ilinin fındık bahçelerinin yaşlı olması ve işletme büyüklüğünün küçük olması nedeniyle kültürel işlemlerin yeterli yapılamamasıdır. Bu nedenledir ki, Ordu ili fındık bahçelerinin ivedilikle programlı ve planlı bir şekilde kaliteli çeşitlerle gençleştirilmesi ve meyilli arazilerde ise teraslama metotlarının uygulanması kaçınılmazdır.”