Osmaneli’de Üzüm Hasadı Başladı

Osmaneli’de Üzüm Hasadı Başladı

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, üzüm hasadı başladı.
İlçede ve bazı köylerde yetişen repgold, alperso ve müşküle üzümlerinin hasadına başlandı. İşçiler, havanın aydınlanmasıyla sabah erken saatlerde, ellerinin mahareti ve makasların yardımıyla üzümleri tek tek keserek sandıklara diziliyor. Sandıklar kimi zaman sırtta taşınıyor, kimi zaman da traktörlerle taşınıyor. Sandıklardaki üzümler de gideceği yere gönderilmek üzere araçlara yükleniyor.
Tarla sahibi İshak Kılıçaslan, üzümlerin olgunlaşmasıyla kesime başladıklarını söyledi. Kılıçaslan, "Bu bağı ben 2010 yılında diktim. Ancak Osmaneli çevresinde bu üzümü tanıyan yok. Öncelikle bu üzümü tanıtmalıyız ki çiftçilerimiz dikimi fazlalaşsın. Üzüm çok olunca alıcı da çok gelir. Şu an ben de ve kardeşim de olan bağı çok bilen yok. Sadece İstanbul’dan ve Osmaneli’den tüccarlar biliyor. Osmaneli’de bağcılık fazla oldu mu başka illerden de tüccarlar gelirler. Çardak bağcılık yapmak biraz zor oluyor. Çocuğa bakar gibi bakmak gerekiyor. Ancak üzümlerde gördüğünüz gibi çok kaliteli oluyor. Bunun için bu çardak altında bağcılığı herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. Osmaneli topraklarında bağcılık yapmak çok kolay. Bizi zora sokan sadece haziran böceği denen beyaz kurt var. Asmayı kökten yiyor ve asmayı kökten kurutuyor. Bizim en büyük sorunumuz budur. Bu kurdu öldüren bir ilaç şuan mevcut değil ancak kokudan uzaklaştıran ilaç var. Bağda haftada bir sulandığı için bu koku toprakta kalmıyor. Bunun içinde haftada iki, üç günde bir sulamamız gerekiyor. Bu da maliyetlerimizi artırıyor" dedi.
"ÇİFTÇİNİN HER ZAMAN YANINDAYIZ"
Ertuğrul Ünver ise, Osmaneli Ziraat Odası başkanlığı olarak kendisinin ve ekibinin sürekli çiftçinin yanında olduklarını kaydetti. Ünver, "Fidelerin toprağa dikiminden satım aşamasına kadar sürekli tarlaları ben ve ekibim geziyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını dertlerini dinliyoruz. Çiftçilerimize nasıl faydalı olabiliriz diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçilerimize pazar konusunda da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün burada gördüğünüz gibi çiftçimiz İshak arkadaşımızın bağını gezdik ve onun üzümü satma konusunda da yardımcı olacağız. Osmaneli’de repgold üzümü fazla olmadığı için tüccarların çoğu bilmiyor. Biz de bu konuda Osmaneli’de böyle üzümün yetiştiği duyuracağız ve başka çiftçilerimizinden bu tür bağcılık yapmalarını tavsiye ediyoruz. Devletimizin de bağcılığı desteklemesini bekliyoruz. Bu lepgol ve alpenso cinsi üzümler hem dayanıklı hem de kaliteli bunun için çiftçilerimize bu bağcılığı yapmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.
"OSMANELİ’NİN BİRÇOK KÖYÜNDE TOPRAKLAR BAĞCILIĞA ELVERİŞLİ"
Osmaneli’de faaliyet gösteren firmada fidancılık konusunda görevli yüksek ziraat mühendisi Erdal Işık da, Osmaneli’de özellikle Medetli, Beşevler, Çerkeşli, Selçuk, Kızılöz köylerinin bağcılık için oldukça verimli topraklar olduğuna dikkat çekti. Işık, "Özellikle repgold, mişelpaleri, müşküle çiftinin yalı üzüm olarak bildiği çeşitler. Bu yöreler için uygun repgold çeşidinin ayrı bir özelliği ilk baharın geç donlarında yanmıyor. Yansa bile tekrar çıkardığı sürgünlerden ürün verip sezonu boş geçmiyor. Bu da önemli bir konu. Bağcılıkta bunun yanında repgold, mişelpaleninin ve yalı üzümünün depo ömrü de var. Hasattan sonra mesela eylül-ekim ayında üzümü satamadınız. Üzümü kesip kasalara koyduktan sonra mart ayına kadar kükürtlü kağıtlar içerisinde buzhanelerde saklayabiliyorsunuz. Çiftçilerimiz için ekonomi getirisi oldukça iyi olan bir üzüm çeşididir" şeklinde konuştu.