Osmanlıca Dersine Ahlat’tan Tam Destek

Osmanlıca Dersine Ahlat’tan Tam Destek

Bitlis’in Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Osmanlıca kursu yoğun ilgi görüyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde açılan Osmanlıca kursunu ziyaret eden Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, kursiyerlerle bir süre sohbet etti. Kurs hakkında yetkililerden bilgi alan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, bir sınıfın tamamıyla dolu olduğunu ifade ederek, kısa sürede 4 veya 5 sınıf açacak duruma geleceklerini söyledi. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, geçmişini okuyan milletlerin geleceğe daha sağlam adım atacağını ifade ederek, “Öncelikle açtığımız Osmanlıca kursumuz ilçemize hayırlı olsun. Hiçbir şekilde ilan ve tanıtımı yapılmadan ufak gayretlerle önemli ölçüde bir kalabalığa ulaştık. Şu an için bir sınıfımız Osmanlıca kursuna hazır. Fakat daha sonra yapacağımız reklam ve tanıtım materyalleri ile büyük bir teveccüh göreceğimize inanıyorum. 2 bin 500 yıllık bilinen dünya tarihinde yaklaşık bin 500 yıl kadar milletimiz süper güçlük yapıyor. Yani bir medeniyet oluşturuyor. Bir yere hakim oluyor. Bu medeniyeti oluştururken de genellikle kullandığı alfabe Arap alfabesi ile birlikte Osmanlıca dediğimiz dil. Fakat yaklaşık 70-80 yıldan bu yana Latin alfabesine geçtiğimizden dolayı o zamana kadar gerek sosyal bilimler gerekse fen bilimler alanındaki birikimimizi bu zamana taşımakta büyük zorluklar çektik. Ayrıca o zaman ki dilin zenginliğini de bu zamana ulaştıramadık. Bu büyük bir eksiklikti. Devletimizin son dönemde oluşturduğu politika ile beraber bu eksiklik ortadan kalkacak inşallah. Geçmişini okuyan milletlerin geleceğe daha sağlam adım atacağını bildiğimiz için ilçemizdeki bu boşluğu gidermek üzere Osmanlıca kursumuzu bir an önce başlatarak hız verdik. Vatandaşlarımızın da çok büyük bir alakası var. Kısa sürede 4-5 veya daha fazla sınıfa ulaşacağız. Kullandığımız dilin zenginleşmesi açısından bu kursu çok önemli buluyorum. O zaman ki dilin zenginliğini bu zaman ki kazanımlarımıza ilave edebilirsek, daha iyi romanlar, daha iyi manzum eserler ve şiirler yazabileceğimize inanıyorum. Osmanlıca, sosyal ve fen bilimlerimize de önemli katkılar sunacaktır” dedi.
“ANADOLU’DA İLK MEDENİYETİN KURULDUĞU YER AHLAT’TIR”
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat’ın tarihi bir kent olduğuna değinerek, ilçenin Anadolu’da kurulan ilk medeniyet yeri olduğunu söyledi. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, “Vatandaşımız bu kültüre ve şuura ister istemez ulaşmış durumdadır. Ahlatlıların diğer yerlerden ve memleketlerden bir adım önde olmasından daha doğal bir şey olamaz. Ahlatlılar kendi kültürüne ve tarihine gerçekten büyük bir alaka besliyorlar. Bu alakanın da bir sonucu olsa gerek ki ilçemizde açılan Osmanlıca kursu önemli bir ilgi görüyor” diye konuştu.
Kursiyerlerden 56 yaşındaki Bekir Erensoy ise, geçmişimizi daha iyi öğrenmek ve tanımak amacıyla kursa katıldığını söyledi.
ÖĞRETMENLER OSMANLICA KURSUNDAN MEMNUN
İlçede açılan Osmanlıca kursuna öğretmenler de yoğun ilgi gösterdi. Öğretmen Metin Bilkay, bu kursla birlikte geçmişle tekrar bir bağlantı kuracağını ifade ederek, “Üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarında yaklaşık bin yıldır kullandığımız harfleri öğrenmek, geçmişimizle tekrar bir bağlantı kurarak geleceğimizi daha aydınlık bir şekilde görmek için bu kursa katıldım. Elimizde birçok eski eser var, ama ne olduğunu bilemiyoruz. Babaannenim kimliğini okuyamıyorum. Geçmişe dair bazı tapular var, fakat okuyamıyoruz. Bunlar sadece arşiv belgeleri olarak bir kenarda kalmış. Hatta bizim eskiden kullandığımız Türkçe harfleri, yolda gördüğümüzde Kur’an yazısı zannederek acaba bir dua mıdır şeklinde düşünerek öpüp kaldırmak gerekiyordu gibi düşüncelerde aklımıza geliyordu. Ancak bu kursta bunların günlük konuştuğumuz Türkçenin asıl harfleri olduğunu öğrendim. İnşallah geçmişimi öğrenerek bu sayede orijinal eserleri okuyabileceğim. Kurs sonunda, tarih boyunca yazılmış, birikmiş eserleri rahat bir şekilde okumayı amaçlıyorum” dedi.
Öğretmen Yeliz Karlık da, Osmanlıcanın hem tarih alanında hem de eski yazıların okunmasında oldukça önemli olduğunu belirterek, “Osmanlıcanın öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu düşünüyorum. Özellikle tarih ve edebiyat branşlarında kullanılması gerektiğine inanıyorum. Aydınlatılmamış birçok yazılı eserin bu sayede açığa çıkarılacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe öğretmeni İskender Barçın ise, Osmanlıcayı öğrenmek için kursa katıldığını ifade ederek, “Üniversitede de Osmanlıcayı öğrenmiştik. Osmanlıcadaki en önemli nokta, atalarımızın konuştuğu kelime hazinesinden uzak kalmamızdır. Kursa gelmemdeki en büyük amacım ise, geçmişe özlemin bıraktığı bir dil olması ve öğrencilerime daha çok Osmanlıca kelimeleri öğretmektir. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ sözünden hareket ederek okullarda öğrencilerimize Osmanlıca dersini öğretmeliyiz. Ortaokullarda da bu dersin öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitede Osmanlıca dersi aldık, fakat sadece birinci sınıfta kaldı. İlçemizde açılan kursla birlikte hep beraber Osmanlıca öğreniyoruz. Türkçenin zenginliğini ve Türkçenin ne kadar güçlü bir dil olduğunu anlıyoruz. Birçok dil ve alfabe kullandık. Bunların yanı sıra yüzyıl ötesine gittiğimiz zaman nesil Osmanlıcayı bilmiyor. Neslimiz Arap alfabesiyle yazılmış bir mezar taşını okuyamıyorsa gerçekten büyük bir sorun var. Buradaki yoğun katılımda geçmişe özlemin en büyük fotoğrafıdır. İnşallah başarılı bir eğitim öğretim olur. Bu ilgide çoğalarak devam eder. İnşallah Osmanlıcaya en büyük adımı Ahlat’ta atmış oluruz” şeklinde konuştu.