Otizmli Ozan İçin Aihm Önünde Çadir Kurulacak

Otizmli Ozan İçin Aihm Önünde Çadir Kurulacak

Otizmli olduğu için okula alınmayan oğlu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açan avukat Sedef Erken, AİHM önünde çadır kuracağını açıkladı. Erken’e Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde toplanan Otizmli çocuklar ve aileleri de destek verdi.
3 Aralık Dünya Engeliler Günü öncesi otizmli çocuklar ve aileleri Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde bir araya geldi. Otizmli olduğu için okula alınmayan 8,5 yaşındaki oğlu Ozan Sanlısoy AİHM’e başvuran Sedef Erken açıklama yaptı. Otizm Dernekleri Federasyonu’nun (ODFED) da destek verdiği basın açıklamasında Erken, “Bu bir kavga değil, bu bir hak arayışıdır’’ dedi.
“TÜRKİYE’DE 1 YILDIR ALAMADIĞIMIZ HAKKI AİHM’DEN 2 YILDIR ALAMIYORUZ’’
Otizmli çocukların anayasal hakları olan kaliteli ve bireysel eğitimlerini alabilmelerini hedeflediklerini belirten Erken, “Bu benim oğlumun davasıyla ilgili bir şey değil. Bu davayı takip etmemizin nedeni ise bu şekilde olan tüm çocuklar için emsal bir dava olması. Yoksa üç senedir adliye kapılarına gidip gelmekten çok yoruldum. Son çaba olarak, Strasburg’a gidip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bir çocuk çadırı ve kucağımda bir çocuk oyuncağı ile basın açıklaması yapıp sembolik olarak bu sesi oradan da duyurmak istiyorum. Bunu yapma amacım sadece Türkiye’de bu işin hukuken çözülmemiş olması ve Avrupa’ya gitmiş olması değil, hala Avrupa’da da çözülmemiş olduğunu ifade etmek. Orada protesto etmek istediğim Türkiye değil Avrupa’dır. Çünkü Türkiye’de bir yıl içinde alamadığımız hakkı, biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden iki yıldır alamamış durumdayız’’ dedi.
AİHM’nin elini çabuk tutması gerektiğini belirten Erken, “Çocuklarımız büyüyor. Umarım oradaki ses buradan da duyulur ve çocuklarımız artık eğitim haklarına kavuşurlar. Ülkemize yakışmıyor bu davalar, biz bu davaları açmaktan memnun değiliz. Aksine şu anda burada olmak yerine okullarda olmak hepimizin tercihi, burada gördüğünüz gibi pek çok otizmli çocuğumuz var, çünkü okula gidemiyorlar. Onlar için düzenlenmiş sosyal alanlar yok, onlara uygun iletişim alanları yok. Bunlar olmayınca çocuklar aileleriyle evlerine kapanıyor. Otizmli çocuğu olmayan ailelerin de bunu sahiplenmesini istiyoruz” diye konuştu.
Çocuğunun okula alınmayış sürecini anlatan Erken, okul yönetimin yaşını, eşinin ve kendisinin mesleğini öğrendiği zaman bu profile hayran kaldığını ancak Ozan’ın otizmli olduğunu söylediği zaman sakın gelmeyin dediklerini kaydetti. Birçok okulda ailelerin bu sorunu yaşadığına dikkat çeken Erken, “Devlet okullarında dahi bu sorun var çünkü tüm bu okulların öğretmenlerinin bu çocuklarla ilgilenebilecek altyapıları yok. Altyapıları olmadığı için de reddetmeyi tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Şua Eriç ise federasyon olarak başından beri Ozan’ın davasının takipçisi ve destekçisi olduklarının altını çizdi. “Bu sadece Ozan’ın davası değil’’ diyen Eriç, “Biz otizm dernekleri federasyonu dernekleri olarak ayrımcılığa uğradığını kabul eden ailelere hukuk birimi olarak ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz’’ şeklinde konuştu.