Öz Tbmm’de Gazeteciliği Konuştu
AK Parti Malatya Milletvekili TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, TBMM Genel kurulunda Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gündem dışı söz aldı.
Gazetecilerin yaşadıkları sorunları gündeme getiren Öz, yerel gazeteciliğin önemine vurgu yaptı. Öz yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:
“Bilindiği üzere, insanlık tarihinin eski zamanlarından itibaren bilgi ve haber alma, insanlar için büyük bir heyecan ve en tabii haktır. Gazetecilik, günümüz toplumlarında anayasanın öngördüğü yasama, yürütme ve yargı erkleri yanında demokrasinin gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi, demokratik toplum düzeninin en önemli gereklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü demokratik toplumlarda özgür basın, yerelde ve genelde (varsa) yapılan yanlışları azaltacak, bir yol gösterici olacaktır. Fakat tüm bunların yanında en az basın özgürlüğünün korunması kadar önemli olan başka bir husus daha vardır. O da söz konusu özgürlüğün istismar edilmemesi, doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, toplumun ve bireylerin hakkını gözetme gibi evrensel ilkelerdir” ifadelerini kullandı.
MURDOCH’A KINAMA
TBMM’de yaptığı konuşmasına Paris’te ki olaylara da değinen Öz “Bu noktada ben evrensel ilkeler açısından sınıfta kalan, tanınmış medya patronu Rupert Murdoch’ı Paris’te yaşanan terör saldırılarından tüm Müslümanları sorumlu tutan Twitter mesajı dolayısıyla kınadığımı ifade etmek istiyorum. Buradan terörün dini ve rengi olmadığını hatırlatıyor, son günlerde Sultanahmet’te ki olayları, Kuzey Nijerya ve Paris’te gerçekleşen farklı terör saldırılarının tümünü şiddetle telin ediyorum. Şüphesiz; tarafsız, ilkeli, özgür ve basın ahlak kurallarıyla donanmış, sorumluluklarının bilincinde bir gazeteciliğin, toplumsal kalkınma ve gelişmenin sağlanmasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Fakat gazeteciliğin demokrasimizin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu hatırlarken, demokrasinin de; toplumsal huzur ve refahı güvence altına almak için bir denge zemini olduğunu unutmamak ve bu sorumluluk bilinci içinde faaliyete bulunmak gerekmektedir. Hiç şüphesiz, kamu yararını, özel hayata saygıyı, hukukun temel ilkelerini üstün tutan bir anlayışla samimiyet içinde yapılan bir gazetecilik, halkımızın gazetecilerimize güvenini sürekli kılacağı gibi, basınımızın itibarını da arttıracaktır."
"GAZETECİLİK YERELDE BAŞLAR"
Gazeteciliğin yerel bir başarı olduğunu da söyleyen Öz, “Siyaset yerelde başlar” diye bir söz var. Ben bu sözün yanına bir de “gazetecilik yerelde başlar”ı eklemek istiyorum. Çünkü gazetecilik dendiğinde yerel basının önemi küçümsenemeyecek bir boyuttadır. Haber verme işlevlerinin yanı sıra yerel basın kuruluşları, yöre halkının eğitimine ve bilgilenmesine, çevresinde olup bitenlerden haberdar olmasına katkıda bulunurken, yerelde demokrasinin yerleşmesine ve halkın kendi bölge meseleleriyle hemhal olmalarına vesile olmaktadır. Dolayısıyla başta seçim bölgem Malatya’da olmak üzere, kısıtlı imkanlarına rağmen yerel basının gazetecilik anlamında Türkiye’de ortaya koyduğu mücadele her türlü takdiri hak etmektedir" dedi.
GAZETECİLERİN EKONOMİK SORUNLARI
Öz konuşmasından gazetecilerin ekonomik sıkıntılarını da anlattı. Her meslek dalında olduğu gibi, gazetecilerin de büyük sorunları olduğunu ifade eden Öz, “Emeklerinin karşılığını tam olarak alamayan gazeteciler, meslek içinde meslektaşları ile büyük ekonomik uçurumlar yaşamaktadır. Bugüne kadar gerek Hükumet olarak gerekse Parlamento olarak biz, basın çalışanlarının özgür, sağlıklı bir ortamda görev yapabilmelerine imkan sağlamak için değerli bir çaba ortaya koyduk. Bunlar yeterli mi? Elbette değil. Ama ben buradan önümüzdeki süreçte de gerek yerel ve ulusal düzeyde gerekse Parlamentomuzda gazetecilik yapan kardeşlerimizin eksikliklerini giderme noktasında hep birlikte çaba ortaya koymamız gerektiğini ve bunun gerçekleşebileceğine olan inancımı vurgulamak istiyorum.
Dünyanın farklı bölgelerinde, çatışmalarda, savaşlarda, can güvenliklerini de riske atarak haber peşinde koşan fedakar gazeteciler, saygıyı ve takdiri fazlasıyla hak ediyor. Mekan, zaman ve mesai mefhumu olmadan özveriyle ve aşkla yapılan dünyadaki en zor mesleklerden olan gazetecilik aynı zamanda da oldukça onurlu bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vesileyle çalışan gazetecilerin şahsında, mesleği uğruna hayatını kaybetmiş tüm gazetecileri rahmetle anıyorum” dedi.