Öz: "yeni Anayasa İle Seçmenin Karşısına Çikacağiz"
AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, canlı yayın konuğu olduğu TGRT Haber’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Öz, “Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun himayelerinde 2015 yılı seçimlerinde yeni Anayasa ile ilgili de seçmenin karşısına çıkacağız” dedi.
Yeni Anayasa’nın 2015’te de gündeme geleceğini ifade eden Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Kamuoyu yoklamalarında yine tek başına iktidar olmamızda bir sıkıntı görünmüyor. Biz esas olarak 330’un üzerinde bir milletvekili alarak yeni bir anayasa yapma ve milletimizin referandumuna sunma notasında bir yetki bekleyeceğiz. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun himayelerinde 2015 yılı seçimlerinde yeni Anayasa ile ilgili de seçmenin karşısına çıkacağız” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Somali dönüşü uçakta yaptığı açıklamaların ardından yeniden Türkiye gündeminin ön sıralarına yerleşen Başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini paylaşan Öz, bu konunun aslında yeni bir konu olmadığını ve rahmetli Turgut Özal’ın gündeme getirdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Türkiye’de bir ilk yaşandığını belirten Öz, fiilen yarı Başkanlık sistemine geçilmiş gibi olduğunu çünkü halkın doğrudan, aracısız olarak Cumhurbaşkanını kendisinin seçtiğini söyledi.
Başkanlık sistemi denince akla Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ve Başkanlığının geldiğini belirten Öz, şöyle devam etti:
“Dünyada olan gelişmelere baktığımızda Başkanlık sisteminin hızlı karar verme ve parlamenter yapının da denetleyici olarak daha güçlenmesi açısında Türkiye için çok faydalı olduğunu biliyorum. Şuna inanıyorum ki muhalefet partileri de bunu bu şekilde biliyorlar. Bir defa Başkanlık ve Yarı Başkanlık sistemini kişilerden bağımsız olarak tartışmak gerekiyor. Türkiye’de arzulanan Başkanlık sisteminin Türkiye’ye özgü bir model olmasını istiyoruz. Bizim Amerika ya da yarı Başkanlık Fransa’daki yapıyı aynen getirmek gibi bir düşüncemiz yok. Tabi ki oradaki sistemden istifade edip Türkiye’nin genel yapısı, devlet geleneği ve devletin işleyişi ile orantılı bir şekilde bir yapı oluşmasını istiyoruz. Bizim burada arzuladığımız tek adamlık değil. Bu ülkede kararların daha hızlı ve daha rantabl bir şekilde tek elden yürütülmesi, bu ülkenin kalkınması, gelişmesi ve uluslararası arenada söylemesi gereken sözleri yerinde ve zamanında söylemesi açısından Başkanlık sisteminin çok daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Ve bir istikrar oluşacak. Şimdi hükümetler bakmayın AK Parti iktidarı döneminde 12 yıllık dönemde tek başına bir iktidar var da istikrar devam ediyor. Bu açıdan bir sıkıntı görmüyor. Ama Türkiye’ye geriye doğru dönüp baktığımızda hükümetler 15-16 ayı geçmiyordu. Seçmen parlamentodan çıkan bir hükümetle ilgili baktığında ne kadar istikrar sağlayacağını bu hükümetin ne kadar gideceği konusunda özellikle koalisyon hükümetlerinde gerçekten bir belirsizlik oluyor. Ama Başkanlık sisteminde seçmiş olduğun Başkan’ı 5 yıllığına seçiyorsan millet biliyor ki, 5 yıl boyunca halk tarafından seçilmiş olan Başkan o ülkeyi yönetecek. Ve ona göre halk kendini daha güvende hissedecek. Dolayısıyla burada dikkat edilmesi gereken Başkanlık sisteminin bu ülkenin istikrarı açısından daha önemli kazanımlarının olacağıdır. Ancak burada biz bunları hep kişiselleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.