(özel) Çöken Üstgeçitle İlk Rapor İnşaat Mühendisleri Odasından:
İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Avcılar’da sabah saatlerinde çöken üst geçitle alakalı olarak olay yerine giderek rapor hazırlık çalışmalarına başladı. Raporda özellikle projelendirme ve denetim mekanizmalarına ilişkin detaylara yer verileceği belirtilirken oda mühendisleri; “Projelendirirken bize danışılmadı ve projeler kontrolümüzden geçmedi” açıklamasında bulundu.
İstanbul Avcılar D-100 Karayolu’nda saban saatlerinde trafikte seyir halinde sıvı yüklü bir madde taşıyan kamyonun üst geçide çarpması sonucu çökmesi ve 1 kişinin ölümü 4 kişinin ise yaralanması ile sonuçlanan faciaya ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası soluğu olay yerinde aldı. Oda tarafından olay yerinde yapılan incelemeler sonrasında kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını açıklayan İnşaat Mühendisi Mete Yıldız iki yıl önce ayı bölgede aynı noktada meydana gelen kazaya dikkat çekti. Mühendis Yıldız, “ Aynı üst geçitte aynı bölgede yine aynı şekilde bir kaza mevcuttu. İki yıl öncede bir kamyonun damperinin açılması sonucu kirişe bir darbe sonucu üst geçit yıkılmış. Bugünde baktığımızda olayın oluş biçim yine aynı. Açıklığın fazla olması tek parça olarak kirişin direkt düşmesine sebep olmuştur” dedi.
“İKİ YIL ÖNCEDE AYNI ŞEYİ SÖYLEDİK”
İnşaat Mühendisi Mete Yıldız olay öncesi ve sonrasında yaşanan güvenlik durumunu da değerlendirerek; “Olay öncesi ve sonrasında iş güvenliği anlamında ciddi problemler var. Kaza sonrasında yerinde yaptığımız incelemede o bölgeye hiçbir insanın yaklaştırılmaması lazımdı. Köprü üç açıklı bir üst geçit. Ortadaki yolun üzerine düşmüş. Diğer iki açıklık da hali hazırda yerinde duruyordu. Onlarda o şiddetle beraber hasar almıştır. Dolayısı ile o ayakların etrafının tamamen boşaltılması gerekiyordu. Güvenlik elemanlarının, vatandaşların köprülerin yıkılmayan altında olduğunu gördü. Artık olmaması gerekiyordu. Biraz daha dikkat edilmesi gerekiyordu. Projelendirmede yatay kuvvetlerin bir nebzede daha olsa fazla dikkat edilmesi gerekiyordu. İki yıl öncede aynı şeyi söyledik. İki yıl sonra da aynı şeyi söylüyoruz. Benzer kazaların yaşanmaması için konrollerin ve projelendirmenin sağlıklı ve uzman kişilerce yapılması gerekiyor” dedi.
İnşaat Mühendisi Ebru Sır da üstgeçitle alakalı olarak projelendirme aşamasında kendilerine danışılmadığını hatırlatarak; “Projelendirirken bize danışılmadı ve projeler kontrolümüzden geçmedi. Hayat konusunda öngörülebilir ve öngörülemez kazalar vardır. Öngörülebilir kazaları biz mühendisler engelleyebiliriz” dedi.
“BİZE DANIŞILMADI”
Mühendis Ebru Sır da önümüzdeki günlerdi söz konusu raporu kamuoyuyla paylaşacaklarını da belirterek şunları söyledi: “ Köprü üç açıklı bir köprü. Ve orta açıklığın mesnet problemi olduğunu gördük. Yani kiriş ve kolon bağlantı noktalarında problem olduğunu gördük. Orta açıklığın ise hasar almadan direkt göçme durumuna düşmesi mesnet problemini ortaya çıkarıyor. Alınan yatay yükün güvenli aktarılmadığını kiriş ve kolon bağlantısından koptuğunu göçme durumuna düştüğünü gösteriyor. Bizler bu tip projelendirirken bu tip yapıları hasar alabilecek derecesine göre projelendiriyoruz. Ama göçme durumu asla yönetmeliğimize göre olmamalı. Raporda denetim mekanizmalarının doğru işlemesi, projesine uygun imalatı ve iş güvenliği konularına dikkat çekeceğiz. Çünkü olay yerine gittiğimizde iş güvenliğinin de olmadığıydı. Projelendirirken bize danışılmadı ve projeler kontrolümüzden geçmedi. Hayat konusunda öngörülebilir ve öngörülemez kazalar vardır. Öngörülebilir kazaları biz mühendisler engelleyebiliriz. Ve biz mühendislerin de görevi de budur. Bu yüzden projelendirme aşaması önemlidir. “