(özel Haber) 1071 Genç Tarihçi Ahlat’tan Mutlu Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür Araştırma Genel Müdürü Harun Sönmez, genç tarihçilerin meşhur akademisyenlerle birlikte olduğunu belirterek, “Milletin hafızası tarihtir. Tarihi bilgi ve birikimler bu organizasyonla paylaşıldı” dedi.
Malazgirt Zaferi’nin 943. yıldönümüne özel olarak gençlere tarih bilincinin aşılanması amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen gezi kapsamında genç tarihçiler Bitlis’in Ahlat ilçesini gezdiler. İHA muhabirine geziyi değerlendiren Müdür Sönmez, Ahlat’taki gezi ve incelemelerin genç tarihçiler açısından oldukça verimli olduğunu belirtti. Sönmez, “Her ilden olmak üzere genç tarihçilerle birlikte Malazgirt Tarih Çalıştayı düzenledik. Bu çalıştayımız 3 günlük bir sürede devam etti. Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı gezdik. Tarihçi arkadaşlarımız, özellikle tarih öğretmenliğine namzet olan arkadaşlarımız, tarihi izleri yerinde yaşadılar. Bundan sonra öğrencilerine buradaki izlenimlerini aktaracaklar. Genç tarihçi arkadaşlarımızın içerisinde gerek Malazgirt olsun gerekse Ahlat olsun ilk defa gelenler var. Bu çalıştayımız gerçekten anlamlı oldu. Yeni bildirimlerde hep pozitif oldu. Bundan sonra devamını dilediler. Genç tarihçilerimiz meşhur akademisyenlerimizle birlikte oldular. Milletin hafızası tarihtir. Tarihi bilgi ve birikimler bu organizasyon ile paylaşıldı. Bu anlamda genç tarihçilerimiz Ahlat’tan da oldukça güzel duygularla ayrılıyorlar. Ben bu çalıştayta emeği geçen tüm ekibime teşekkür ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’ın öncülüğünde gerçekleştirmiş olduğumuz bu çalıştay yerini buldu. Gayet olumlu sonuçlar aldık. Bundan sonraki çalışmalarımızda da daha güzel adımlar atmak üzere yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Tarih öğretmeni Serap Eroğlu ise, Ahlat’a ilk kez geldiğini ve tarihi dokudan etkilendiğini ifade ederek, “Çanakkale’deki gibi burada da oldukça etkileyici mezarlar var. Bunun haricinde Selçuklular dönemine ait mezar taşlarını ilk defa görüyoruz. Mezar taşlarının kendine has özellikleri olduğunu ilk defa burada duydum. Bunlar hakikaten çok güzel. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu proje umarım yıllar boyunca devam eder. Çünkü biz tarihçiler teorikte çok fazla bilgimiz var, fakat pratikte gezip görme imkanımız yoktu. Geçmişi geleceğe yansıtmaya çalışıyoruz. Bu açıdan Ahlat’ı görmemiz çok iyi oldu. Öğrencilerimize daha farklı bilgiler vermemiz oldukça önemlidir. Bu anlamda proje oldukça güzel, devamını diliyorum” diye konuştu.
Yapılan gezi ve incelemelerin ardından 1071 genç tarihçi Ahlat’tan mutlu bir şekilde ayrıldı.