(özel Haber) "alıç" İçin 20 Kilometre Yürüdüler

(özel Haber) "alıç" İçin 20 Kilometre Yürüdüler

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 7 yıldır faaliyet gösteren gezi ve yürüyüş ekibi, bu kez dünyanın en organik meyvelerinden “alıç”ı toplamak için yaklaşık 20 kilometrelik bir yürüyüş düzenledi.
Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri, ilçeye bağlı Seyrantepe köyünden başlattıkları yürüyüşlerini Kınalıkoç köyüne kadar sürdürerek yüksek kesimlerden ve dere kenarlarından alıç topladı. Doğaseverler, bazen zor patikalarda bazen de dere kenarlarında oldukça meşakkatli, bir o kadar da zevk aldıkları bir yürüyüş düzenledi. Grup yürüyüş boyunca dallarından koparak taze taze yedikleri alıçlar sayesinde enerji depolarken, yüksek kesimlerde ise halay çekerek eğlendi.
Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Şeref Şerefoğlu hem gezi ve yürüyüş hem de sportif faaliyetlerle bölgede tanındıklarını vurgulayarak, “Yaklaşık 20 kilometre yolu doğanın en güzel yerinde alıç meyvesini topladık. Bu sayede 70 yaşımda olmama rağmen doğa yürüyüşleri ve doğadaki zengin meyvelerinde katkısıyla gayet sağlıklıyım. Herkesi doğaya davet ediyorum” dedi.
Ahlat Dağcılık ve Doğa Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kapsal ise, “Doğaseverler Derneği olarak bu hafta sonu Seyrantepe köyü Hozbeg mevkiine doğa yürüyüşü yaptık. Bu arada da yaratıcının bizlere sunmuş olduğu güzelliklerden biri olan alıç meyvesini topluyoruz. Tabii bu meyvelerin hepsini toplamıyoruz çünkü börtü böceğin de hakkı var. Alıç meyvesinin faydaları oldukça fazladır. İnsanın savunma sistemini güçlendirir. Hastalık ve özellikle soğuklara karşı oldukça direnç artırıcı bir etkiye sahiptir. Doğal ve organik bir meyvedir. Bunlardan toplayarak bir kısmını kendimize, bir kısmını ise arkadaşlarımıza ikram edeceğiz. Fazla yenilmediği müddetçe oldukça faydalı olan bir kış meyvesidir. Bu meyve genelde kuru şartlarda yetişiyor. Su kaybını bu sayede en az seviyeye indiriyor. Ayrıca hayvanlar ise dikenli olmasından dolayı zarar veremiyor. Aslında doğamızı yeterince korunsa bu tür ağaçların artacağına inanıyorum” dedi.
Yürüyüş ekibi üyeleri ise her şartlarda yorucu bir o kadar da güzel etkinlik düzenlediklerini, bu etkinlikler sayesinde ilçede ayak basmadık yer bırakmadıklarını hatırlatarak, “Bu hafta ise Seyrantepe Hozbeg mevkiinden başlayarak Kınalıkoç köyüne kadar yürüyüş düzenledik. Hem spor yaptık hem eğlendik hem de dünyanın en organik meyvelerinden olan alıçı topladık. Yaptığımız etkinliklerden zevk alıyoruz. Mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.
Uzmanlar ise alıçın faydalarını saymakla bitiremiyor. Özellikle kalp sağlığını korumak için tüketilen bitkisel çaylar arasında adı sık sık geçen “alıç çayı” bu özelliği ile Almanya, Avusturya başta olmak üzere Avrupa kıtasında pek çok ülkede geleneksel olarak kullanılan bitkisel çaylar arasında yer alıyor. Yazılı kaynaklarda, Amerikalı doktorların 1800’lerin başlarında alıç ağacı yapraklarını ve yemişlerini, kan dolaşımı bozuklukları ve solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullandıkları yer alıyor. Günümüzde ise alıç ağacı yaprakları ve yemişleriyle hazırlanan çay, kalp ve damar sağlığını korumak için popüler olarak tüketilmektedir ancak bu konuda kesin olarak faydası olduğunu söyleyebilmek için daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Alıçın kalp krizi riskini azalttığı, kan dolaşımını düzenlediği, göğüs ağrısına iyi geldiği ve yüksek tansiyonu düşürdüğü, damarlarda plak oluşumunu engellediği, baş ağrısına iyi geldiği, sakinleştirici etkiye sahip olduğu, kas spazmlarına da iyi geldiği belirtiliyor.