(özel Haber) Bu İnek Çocuklara Geri Dönüşümü Aşılıyor

(özel Haber) Bu İnek Çocuklara Geri Dönüşümü Aşılıyor

Eskişehir’de bir girişimci tarafından yapılan maket inek, çocuklara geri dönüşümü amaçlamak için okullardaki yerini almaya başladı.
Eskişehir’de girişimci Yalçın Bilgici tarafından geliştirilen ‘Geri Dönüşümcü İnek’ projesi ile okullarda çocuklara geri dönüşüm konusunda alışkanlık kazandırması bekleniyor. Proje ile birebir inek boyutunda hazırlanan, boyanan maketin içine ağzından kağıt parçası atılıyor. Bu sırada sensörün devreye girmesi ile müzik ve inek seslerinin çıkmaya başlaması ve kağıdın vakumla içeri alınması çocukların ilgisini çekiyor. Özellikle yere ve çöpe atılan kağıtların önüne geçilerek, bu kağıtların geri dönüşüme atılmasını sağlamak için geliştirilen projenin çocukların ilgisini çekeceğe benziyor. Eskişehir’de iki okulda uygulanan bu projenin başarı elde etmesi sonrasında yurt içinde bulunan diğer şehirlerden de talep gelmeye başladı. Çocukların atmış oldukları kağıtları içinde biriktiren bu maket inek, aynı zamanda müzik çalarak da çocukların eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlıyor.
Proje hakkında bilgi veren Proje Sahibi Yalçın Bilgici, yapılan inek maketinin yaklaşık 7 bin TL’ye yapıldığını söyledi.
Amaçlarının çocuklara geri dönüşüm alışkanlığını kazandırmak olduğunu ifade eden Bilgici, “Bu fikir ilkokullar projesi kapsamında başladı. Okulların bir isteğiydi benden. Çocukların kağıt atıklarını belirli yerlere atması için uyguladığımız bir proje oldu. Çocukların bazı alışkanlıkları kazanması gerekiyor. Dünyanın da doğal zenginlikleri yok olmak üzere. Biz bu fikirle yola çıktık. Kağıt atıklarının belirli bir yerde toplanması için böyle bir proje yaptık. Bu inek kağıdı içine alıyor, çıkardığı ses müzik ile de çocuklara da neşe kaynağı oluyor. Aynı zamanda çocukları kağıtları ineğin içine atmasına teşvik ediyor. Çok da güzel bir proje oldu. Çocuklar gelişi güzel yerlere kağıtları atmak yerine, ineğe kağıtları atmaya başladılar. Bu da çocuklara kazandırdığımız bir alışkanlık oldu. Şuanda bazı ilkokullarında bu ineğimiz var. İneği yapmak yaklaşık 3 ay gibi bir sürede oldu. Model çalışmasına sıfırdan başlıyoruz. Maliyeti ise yaklaşık 7 bin TL civarında oldu. Kalıbı çıktığı için daha sonra yaptığımız ürünlerinde maliyet düşecektir” dedi.
“YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN İSTEKLER VAR”
Yapılan projeye yurt içi ve yurt dışından isteklerin olduğunu belirten Bilgici, sözlerine şöyle devam etti:
“Projemize yurt içi ve yurt dışında istekler var. Bunlara cevap vermeye çalıyoruz. Yer olursa, yurt içinde pilot olarak belirlenen okullarımıza verilecek. Projemizi kaymakam ve valimiz gördü. Çok beğendiler, taktir ettiler. Şuanda birkaç okulumuz var. Öncelikle bu projemizi onlara göndereceğiz. İstek olduğunda 3-4 haftalık bir işçiliğimiz olacaktır. Mekanik aksamları var. Kağıdı içine çekmesi için, ayrıca içine kırpma makinesi yerleştireceğiz. İneğimiz de hareket sensörü var. Gelen bir kişiyi algılayarak içindeki sistem çalışmaya başlıyor.”