(özel Haber) Bunları Okumadan Çocuğunuzun Bademciğini Aldırmayın!
Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, çocuklarda bademcik alınması konusuna değinerek, gereksiz yere aldırılan bademciğin, çocuğu ileri dönemlerde enfeksiyona karşı dirençsiz duruma getirebileceğini söyledi.
Çocuklarda bademcik iltihabı, hangi durumlarda bademciğin alınması gerektiği ve şişen ve çocuğu hasta eden bademciğin alınıp alınmamas hakkında konuşan Uzm. Dr. Sevilay Küçük Aynacı, yılda 4’den fazla bademcik şişmesi, beraberinde ateş ve yutkunma güçlüğü görülmesi, bademciklerin üzerinde beyaz plakların oluşması ve çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen durumlarda bademciğin alınabileceğini söyledi. Alınması gerektiği halde alınmayan bademcik iltihabının ileriki dönemlerde çeşitli kalp, böbrek ve eklem rahatsızlıklarına sebep olabildiğini kaydeden Uzm. Dr. Aynacı, “Şişen ve çocuğu hasta eden her bademcik alınmalı mı? Tabii ki alınmamalı. Bunun için ilk önce çocuk ailesi ile birlikte bir doktora başvuracak ve gerekirse doktor bu çocuğu 10 günlük tedaviden sonra tekrar bu çocuğu kontrol altında tutacak. Eğer bir yıl içerisinde en az 5 kere streptokokal bir enfeksiyon geçirmişse beraberinde veya ayrı da olabilir çocukta uyku apnesi, yani bademciklerin aşırı büyüklüğünden kaynaklanan, çocukta horlama ya da uyku sırasında nefes durması gibi bir sıkıntı varsa, bademciklerin alınması gerekiyor. Bazen de streptokokal olsun olmasın, bademciklerin alınması gerekebiliyor. Yılda 4 ya da 5’den daha fazla kez bademciklerim şişmesi beraberinde ateş olması, yutkunma güçlüğü olması, bademciklerin üzerinde beyaz plaklar olması ve çocuğu okulundan mahrum edecek düzeyde sık doktora gelmesine sebep olabilecek her türlü bademcik iltihabı alınması gerekiyor. İleriki dönemlerde özellikle streptokokal olanlardan bahsediyordum, bu bademcik iltihapları daha önce de söylediğim gibi çeşitli kalp, böbrek ve eklem rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Bunu önlemek için de mutlaka bademciklerin alınması gerekiyor” dedi.
"ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNDEN SONRA, BADEMCİKLERİN ALINMASI GEREKEBİLİYOR"
Uzm. Dr. Aynacı, bazen iki bademcik arasında büyüklük farkı olabildiğini dile getirerek, “Bezen iki bademcik arasında boyut farkı olabiliyor. Baktığımız zaman bir bademcik diğerinden daha büyük görülebiliyor. Tabi böyle bir durumda da lenfoma riski olabilir. Lenfoma tanısını ekarte etmek için alınması gerekebiliyor. Yine küçüklük döneminde, çocukluk çağı dönemlerinde baş boyuna radyoterapi veya kemoterapi alan, bazı çocuklarda tonsillerde büyüme gözlenebiliyor. Radyoterapiye bağlı olarak tonsillerde tümörel bir oluşum görülebiliyor. Bu durumda da bademciklerin alınması gerekebiliyor. Yine başka bir endikasyonda peritonsiller apse dediğimiz bademcik dokusu ile boyunun arka damarları arasında apse gelişir ki, bu gerçekten hayatı tehdit eden bir durum olabiliyor. Bu durumda da antibiyotik tedavisinden sonra, bademciklerin alınması gerekebiliyor” diye konuştu.
“HER ZAMAN AYNI DOKTORA GİDİLMELİ”
Gereksiz yere bademciklerin alınmasının tehlikelerinden bahseden ve hastalara önerilerde bulunan Uzm. Dr. Aynacı, “Tabi bütün bunlar doktorun verebileceği bir karar. Benim hastalara önerim, her zaman aynı doktora gitmeleri ve yılda kaç kere bademcik iltihabı olup olmadıklarını düzenli bir takip altına alınması. Çünkü her şiş bademcik alınacak diye bir kural yok. Bademcikler vücudumuzda, bizi koruyan, asker hücreler üreten savunma sistemimizdir. Bunun her zaman alınması gerekmiyor. Gereksiz bir almak da çocuğu ileriki zamanlarda olası enfeksiyonlara karşı dirençsiz duruma getirebilir. Bu yüzden ben her durumda alınmasını önermiyorum ama gerçekten gerekli endikasyonsa alınmalı” ifadelerini kullandı.