(özel Haber) Çorak Araziler Yeniden Yeşerecek

(özel Haber) Çorak Araziler Yeniden Yeşerecek

Aksaray’da tarım arazilerinde çoraklığın yok edilmesi amacıyla geliştirilen Plantbac plakalar, deneme amaçlı bazı çorak arazilere yerleştirildi. Un, tahta parçacıkları ve 2 ayrı polimer içeren plakalar, çorak arazileri yeniden canlandıracak, toprağın ve ürünlerin verimliliğini artıracak.
Suudi Arabistan çöllerinde ve birçok ülkede denenerek olumlu sonuçlar alındığı bildirilen Plantbac, Aksaray’da KOÇAŞ Tarım İşletmeleri arazisinde oluşturulan deneme sahasına meyve fidanları ile dikildi.
Geliştirdiği Plantbac ile ilgili bilgiler veren Berlin Üniversitesi Biyokimya Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Abdi Baghi, ürünün içinde un, tahta parçaları ve 2 ayrı polimer bulunduğunu belirterek, "Çorak arazilerin yeniden canlandırılması için Türkiye’ye geldik. Aksaray’daki çorak arazilerde bitki üretimini artırmak, toprağın verimini artırmak için geliştirdiğimiz Plantbac isimli ürünü toprağın 40 santimetre tabanına koyarak ağaç dikimi yaptık. 70 adet fidanımız vardı. Karşılaştırma yapabilmek için bunlardan 35’ini plaka ile birlikte diktik. Diğer 35’ini de plakasız uyguladık. Geliştirilen Plantbac isimli plaka toprağın verimini artıracak. Su tasarrufu sağlayacak. Bu plakanın içinde un, tahta parçaları ve 2 ayrı polimer bulunmakta. Toprağın altına konulduktan sonra içindeki besleyici maddeler sayesinde toprağın ıslah edilmesini sağlıyor. Ayrıca da verimi artırıyor” dedi.
Projenin Türkiye sorumlusu Mehmet Sait Akyıldız, ürünün Suudi Arabistan çöllerinde bile denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirterek, “Ürünümüz inşallah Aksaray’da da sonuç verecektir. Çünkü bu güne kadar birçok ülkede denemeler yapılmış ve hepsinden de olumlu sonuç alındı. İran’ın çöllerinde, Katar’ın çöllerinde Suudi Arabistan çöllerinde ve Amerika’da bile bu ürün denendi. Hepsinden de olumlu sonuçlar aldık. Türkiye’de de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Onlarda bize destek veriyorlar. Bu ürün tamamen tarım dışı kalmış çorak arazilerde yeniden tarımın yapılabilmesine olanak sağlıyor. Ürünün yerleştirildiği alanda her türlü meyvecik veya diğer tüm tarım ürünlerinin dikimi yapılıyor. Türkiye’de milyonlarca dönüm çorak arazi var. Özellikle İç Anadolu bölgesinde ciddi çorak alanlar var. İnşallah bu ürün çorak arazilerimizin tarıma kazandırılmasına olanak sağlayacak. Bununla birlikte ülkemizde kazanacak. Ayrıca dünya da su rekolteleri gittikçe düşüyor. Susuzlukla karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük sorunu su olacak. Bu ürünümüz tarım arazilerinde yüzde 70 su tasarrufu sağlıyor” diye konuştu.
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise Aksaray’ın çorak arazilerinin fazla olduğunu hatırlatarak, “Bu aylarda kesinlikle meyve ağacı dikilmez. Ama biz bugün diktik. Bu ürünün ne kadar faydalı olup olmayacağını göreceğiz. Aksaray ve bölge havzasının bu tür ürüne ihtiyacı var. Çorak arazilerimiz çok. Ayrıca ilimizde ağaç potansiyelimiz yok. Dikiyoruz ama sulama konusunda eksiğiz. Bu ürün ile 1 yıl suladıktan sonra bir daha suya ihtiyaç kalmıyor. Bu nedenle ilgimizi çekti. İnşallah deneme uygulamalarımızdan olumlu bir sonuç alırız. Aksaray’ın böyle bir şeye ihtiyacı var” şeklinde konuştu.