(özel Haber) Datça Balı Amerika’dan Birincilikle Döndü
Muğla’nın Datça ilçesinde bir arıcı tarafından üretilen kekik ve keçiboynuzu balı, Amerika’da düzenlenen ‘Siyah Kavanoz Bal Yarışması’nda birinci seçildi.
Amerika’nın North Carolina eyaletinin Asheville kentinde bulunan ’Center for Honeybee Research’ merkezinin her yıl düzenlediği ’Siyah Kavanoz Bal Yarışması’nda, Datçalı arıcı Alper Kuyucu’nun (35) organik kekik ve keçiboynuzu balı, herbal (şifalı bitkiler) dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 40 kategoride dünyanın değişik ülkelerinden 50’ye yakın bal çeşidinin sergilendiği yarışmada Datça balının ödül alması, Muğlalı arıcıları da sevindirdi.
Amerikalı doğal arıcılık araştırma uzmanı Debra Roberts, 2014 sonbaharında Datça’ya gelerek Datça balı üzerine araştırma yaptı. Arıcılara 1 hafta boyunca doğal arıcılıkla ilgili eğitim de veren bal uzmanı Roberts, Alper Kuyucu’nun organik kekik ve keçiboynuzu balını çok beğenerek, Amerika’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ’Siyah Kavanoz Bal Yarışması’na götürdü. Datça kekik balı, düzenlenen yarışmada şifalı bitkiler dalında birinci seçildi. Yarışmaya İstanbul’dan katılan İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Onur Çilenk’in kestane ve komar balı ’dark woodland’ dalında, İznik’ten katılan bahçe balı ‘floral’ dalında ödül aldı. Ödüllü bal üreticisi Alper Kuyucu’ya ödül kurdelesi, yazısı ve sembolik ödül çeki Amerika’dan postayla gönderildi.
25 yıldır arıcılık yapan Alper Kuyucu, “Çocukluğumdan bu yana arıcılığa merakım vardı. Arkadaşlarım sokakta top oynarken, ben arı kovanlarımızı tamir ediyor, onlarla oynuyordum. Benim oyuncuklarım onlardı. Fırsat buldukça babamdan habersiz arı kovanlarını açıyordum. Her gün arıcılıkla ilgili yeni bir şeyler öğreniyordum. Arıları anladıkça doğayı anladım. Doğayı anladıkça kendimi, çiçeği ve böcekleri anlamaya başladım. Daha sonra Amerikalı bal uzmanı Debra Roberts’le tanıştım ve doğal bal üretimi konusunda beraber çalışmaya başladık. Yöremizin kekik ve harnup balını çok beğendi ve Amerika’ya götüreceğini söyledi. Kuzey Carolina’da her yıl bir bal yarışması düzenleniyormuş. Kekik balımın yarışmada birinci olduğunu öğrendim. 25 yıllık hayalim gerçek oldu. Datça’yı ve Türkiye’yi temsil ettiğim ve birinci olduğum için çok mutluyum” diye konuştu.
“TÜRK BALI HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL"
Alper Kuyucu, Türk balının hak ettiği yerde olmadığına değinerek, “Maalesef dünya coğrafyasında mükemmel doğaya sahip bir memlekette yaşıyoruz. Ancak bal üretiminde yapılan sahtekarlık ve işi bilmeyen insanların bilinçsizce üretim yapmaları, balımızın kalitesini düşürüyor. Amacım doğal olarak ürettiğim balları birçok dünya ülkesinde tescilleterek, Türk balını hak ettiği yere taşımaktır” şeklinde konuştu.