(ÖZEL HABER) - GEMİÇ KÖYÜNDE PİŞMANİYE GELENEĞİ
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Gemiç köyünde yaşayan vatandaşlar, kış mevsiminde yaptıkları ve yıllardır devam eden Pişmaniye Günü’ geleneklerini sürdürüyorlar.
Köylüler, gelenek ve göreneklerine uygun hep birlikte yaptıkları ev pişmaniyesi için saatlerce uğraşsalar da ortaya çıkan lezzeti hep birlikte yiyerek büyük mutluluk duyuyorlar. Maliyeti çok ucuz olan pişmaniyenin yapımı iste ayrı bir beceri ve ustalık gerektiriyor. Pişmaniye yapımını anlatan Gemiç köyü sakinlerinden Aysel Sarı, geleneksel yiyeceğin basit ama zahmetli olarak hazırlandığını anlattı. Pişmaniye için ana madde olarak sadece şeker, su ve limon tuzu kullandıklarını anlatan Sarı, "Bu karışımı ateşte kaynattıktan sonra altına yağ koyduğumuz tepsiye alarak kar üzerinde soğutarak çekmeye başlıyoruz. Kavrulmuş unu sofra üzerine dökerek çekme işlemine geçiyoruz. Bu el birliği ile dakikalarca sürüyor ve bu arada şakalaşmalar, sohbetler oluyor. Daha sonra hazır hale gelen pişmaniyemizi topaklayıp tepsilere diziyoruz. Sonrası sofra bezinin üzerine konulan pişmaniye ayrı bir heyecan içinde yeniliyor" dedi.
YOKLUK DÖNEMİNDE ÇOCUKLARA PANCAR ŞEKERİNDEN PİŞMANİYE YAPILIRDI
Köy sakinlerinden Mustafa Ünlü, daha önce de komşularla bir araya gelip pişmaniye çekerek yerdiklerini anlatırken, Sultan Aydın ise; ’’Evvelki yokluk zamanında tatlı yokmuş. Çocuklara şeker, tatlı alınmıyormuş ama pancar şekerinden pişmaniye yaparlarmış. Dedelerimiz, ebelerimiz ve büyüklerimizden gördüğümüz bu göreneği daha devam ettiriyoruz. Kışın kar yağdı mı toplaşıyoruz üç dört beş komşu beraber pişmaniye çekip yiyoruz’’ dedi.