(özel Haber) Göçmenlerden Müzikli, Danslı Eylem

(özel Haber) Göçmenlerden Müzikli, Danslı Eylem

İstanbul’da göçmenler, 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nde geleneksel kıyafetlerini giyerek, yaşadıkları sorunları ve taleplerini açıklamak için Beyoğlu’nda buluştu. Renkli görüntülerin yaşandığı eylemde göçmenler, müzik ziyafeti sunarak dans etti.
18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle İstanbul’da yaşayan göçmenler, geleneksel kıyafetlerini giyerek Taksim Galatasaray Meydanı’nda gösteri yaptı. Göçmen Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ASEM), İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV), Halkların Sağlık Hareketi (PHM), Türkiye Çevresi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi yaklaşık 20 kişi, pankart açarak ellerinde dövizlerle göçmenlerin yaşadığı sorunlar ve talepleri için basın açıklaması düzenledi.
Açıklamayı yapan İNSEV Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti. Prof. Dr. Kılıçaslan, “Günümüzde binlerce insan iç ve dış savaşlar, siyasi karmaşa, yoksulluk ve açlık gibi nedenlerden kaçıp, daha insani koşullarda yaşayabilmek için Avrupa ülkelerine sığınıyor. Ancak Avrupa çoğu zaman bir hayalin ötesine geçemiyor. Frontex gibi koruma duvarları yüzünden, bugün Akdeniz ve Ege denizleri adeta göçmenlerin toplu mezarlarına dönüşmüştür. Türkiye tam bu noktada bir ara durak, ancak komşularındaki savaş ve çatışma ortamına, giderek artan göçmen girişine rağmen, göçmenler için elverişli koşullar oluşturmak bir yana, hala 1940’lardan kalan kanunlarla ’Avrupa dışından gelenleri’ sığınmacı ya da mülteci olarak kabul etmiyor. Türkiye’de yaşayan ‘geçici sığınmacıların’, ülkede bulundukları sürede insan onuruna uygun yaşam koşulları bulunmuyor" dedi.
Sağlık hakkının temel bir insanlık hakkı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıçaslan, “Her birey ekonomik, yasal durumu ya da vatandaşlık statüsünden bağımsızlık olarak, temel sağlık hizmetlerine erişebilmektedir. Oysa ülkemizde bulunan bir grup misafirin dışında, göçmenlerin temel sağlık hizmetlerine ulaşım hakkı bulunmamakta, zaten olumsuz koşullarda yaşayan insanlar, ya bir avuç STK’nın sınırlı kaynağına ya da kendi kaderlerine terk edilmektedir” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından göçmenler, yanlarında getirdikleri çalgılarıyla vatandaşlara müzik ziyafeti sundu. Yöresel müzikler eşliğinde dans eden göçmenler, hem kendileri coştu hem de vatandaşları coşturdu. Eylem renkli görüntülerle son buldu.