(özel Haber) Heyelan Tehlikesi Köy Taşıttırıyor

(özel Haber) Heyelan Tehlikesi Köy Taşıttırıyor

1997 yılında meydana gelen heyelan sonrası büyük hasar gören ve her geçen gün biraz daha kayarak yok olan 63 nüfuslu Çayköy Mahallesi, 18 yıl sonra sağlam bir zemine taşınıyor. Köy halkı şimdi, yıllardır korku içerisinde yaşadıkları evlerini bırakıp, yeni evlerine geçecekleri zamanı bekliyor.
Sakarya’nın Geyve ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Çayköy Mahallesi, 1997 yılında meydana gelen heyelan sonrası büyük hasar gördü. Yaklaşık bin metrekare arazinin heyelan sonrası yok olduğu ve evlerin yıkıldığı Çayköy’de göç artarken, nüfus her geçen gün biraz daha azalarak 180’lerden 60’lara düştü. Geçen zaman içerisinde meydana gelen deprem ve oluşan sellerin de etkilediği Çayköy, 2011 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ‘afete maruz bölge’ olarak ilan edildi. 1997 yılında hasar gören ve tehlike oluşturan Çayköy, 2010 yılında verilen dilekçe sonrası 15 yıl aradan sonra mevcut köyün 2 kilometre uzaklığında bulunan sağlam bir zemine taşınma kararı çıktı. Köylüler şimdi, yıllardır korkarak ikamet ettiği evlerinden, yeni yapılan evlerine taşınacağı günü bekliyor.
2011 yılında çıkan karar sonrası hak sahibi sayılan köylüler için köyden 2 kilometre uzaklıkta AFAD tarafından uygun görülen 46 bin metrekarelik araziye 36 adet evin yapımına başlandı. Kanalizasyon, yeşil alanlar ve bölünmüş yolları ile modern bir köy olarak dizayn edilen evler, 44 bin lira kredi ile 2 yıl ödemesiz, 18 yıl geri ödemeli olarak vatandaşa verilecek.
Köylerinde yaşanan heyelanı anlatan Çayköy Mahallesi Muhtarı Suat Kolsuz, “1997 yılında 14 Nisan tarihinde köyümüzde bir heyelan oldu. Tabi o zamanlar nüfusumuz 170-180, 200’lere yakındı. Daha sonrasında göç olayı oldu, onun için vatandaşın çoğu şimdi Geyve’de, Adapazarı’nda ikamet ediyorlar. 97’den sonra bir takım sıkıntılar oldu, suyumuz olmadı, yollarımız çok geç oldu. Çocuklarımızın okulları yıkılınca, vatandaşımız çocuklarını Geyve’de okutmak zorunda kaldı. 2011 yılında verdiğimiz bir dilekçe sonucunda yetkililerin ilgilenmesi sonrasında köyümüz kaldırılıyor buradan, taşınıyor. Yukarıda Kazgıran mevkiinde yeni köyümüzün inşaatları da başladı, temelleri atıldı. Tamamen taşınıyoruz, sağlam bir zemine kavuşuyoruz. Kasım ayının sonuna doğru da müteahhitin evleri teslim edeceğini, altyapı ihalelerinin de olduğunu yani büyük bir ihtimalle işimizin biteceğini umuyoruz. Burayı boşaltıp gideceğiz inşallah, kurtulacağız güzel bir yere kavuşuyoruz” dedi.
8 saatte bin 500 dönümlük alanın heyelan sonrası yok olduğunu belirten Muhtar Kolsuz, “Ama heyelanın sabah olması sebebiyle hiçbir can kaybı yaşanmadı. Çoğunlukla ahır bölgeleri zarar görmüştü, ahırlarda ki o kuzuları ve koyunları jandarma ekipleri yardımıyla kurtardı vatandaşımız. Heyelanın ardından 150’nin üstünde insanımız ayrıldı köyden. Vatandaşın arazisini kullanabilmesi amacıyla bölgeyi taradılar, en uygun yeri buldular ve çok güzel bir yerde yeni köyümüz” diye konuştu.
Yeni köylerine kavuşacaklarından dolayı sevinçli olduğunu sözlerine ekleyen Muhtar Kolsuz, şunları söyledi:
“Sevinçliyiz, inşaatlarımız yapılmaya başladı. Bütün emeği geçen milletvekillerimizden, kaymakamlarımızdan, valilerimizden ve afet müdürlerimizden hepsinden Allah razı olsun. Onların sayesinde yeni köyümüze, 18 yıl sonra taşınıyoruz inşallah. 3-5 ay içerisinde inşaatlarımızın biteceğini ve nasip olursa köy halkımız buraya taşınacak. Ama tek sıkıntımız kalıyor, Camimiz. Camimiz için bir sponsor aranıyor, kim yapar onu bilmiyoruz ama inşallah iyi bir hayırsever iş adamı gelir, güzel bir Cami yapar ve ismini de verir” ifadelerini kullandı.