(özel Haber) Işid’in Irak’a Girmesinin Ardından İhracatta Yüzde 40 Düşüş Yaşandı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, IŞİD’in Musul’a girmesinin ardından Türkiye’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi civarına yapılan ihracatta yüzde 40 azalma yaşandığını, saldırıların yeni yatırımları etkilediğini söyledi.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar, son dönemlerde Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan savaşların bölge ekonomisine etkisini değerlendirdi. IŞID’in Musul’a girmesinin ardından Güneydoğu’da firmaların yatırımlarında ciddi bir daralma yaşandığını aktaran Sayar, daha önce de Suriye ile ilgili ihracatta çok büyük düşüşler yaşandığını dile getirdi. Sayar, "IŞID’in Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne girmeden önce, Suriye’de yaklaşık 3 yıldır devam eden bir iç savaş vardı. Bu savaş Türkiye’nin ve bölgedeki illerimizin Suriye ile ihracat oranını önemli bir ölçüde azaltmıştı. Suriye’nin Irak’a Türkiye firmaları açısından Irak’ın almış olduğu pay, Suriye’de ihracatın 12 katı seviyesinde büyük bir ticaret hacmine sahipti. 10 Haziran günü IŞİD’in Musul’a girmesiyle birlikte ve Türkiye’nin Irak’a olan yüksek ticaret hacminden ötürü 2013 verilerine bakılınca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yapılan ihracat 12 milyar dolarında. Yıldan yıla bu oranın arttığını görüyorduk. IŞİD’in Musul’a girmesinin ardından son iki ayda Türkiye’nin ihracatını bir önceki yılın oranıyla kıyasladığımız zaman ihracatta yüzde 40 bir daralma yaşandığını görüyoruz" dedi.
"IŞİD’İN VAHŞETİ İNSANLIĞA VURULMUŞ BİR DARBE OLDUĞU GİBİ, BÖLGENİN EKONOMİSİNE ÇOK CİDDİ ANLAMDA ZARAR VERMİŞ DURUMDA"
IŞİD’in saldırılarının devam etmesiyle bölgede yatırımların aksayacağını dile getiren Sayar, bölgede fabrika kuranların tümünün Irak’a ihracatı öncelik olarak belirlediklerini ifade etti. Sayar, "Bölgenin ihracat rakamlarına baktığımız zaman bölge illerimiz toplam ihracatının yarısını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden sağlıyor. Bölgedeki son gelişmelerle beraber, ticarette çok ciddi bir şekilde daralma söz konusu oldu. Toplam ihracatımızın yarısını Irak’a yapıyorduk, IŞİD saldırılarıyla beraber önemli oranda bir düşüş söz konusu. Ağırlıklı olarak pazarımız Irak olduğu için, özellikle çözüm süreciyle beraber yapılan yatırımlar kapsamındaki fabrikaların büyük bir çoğunluğu Irak’a ihracatı göz önünde bulundurarak bölgeye geliyordu. IŞİD’in saldırıları yeni yatırımları da olumsuz etkiledi. Çünkü burada fabrikalar alt yapıların kurarken, Irak’a ihracat yapma öncelik tanıdılar. Özellikle ihracat odaklı yatırımcılarımız açısından ciddi anlamda sıkıntılar yaşandı. Bu saldırılar devam ederse, ihracatta daralmanın daha fazla yaşanacağı konusunda tedirginliğimiz artıyor. IŞİD’in vahşeti insanlığa vurulmuş bir darbe olduğu gibi, bölgenin ekonomisine çok ciddi anlamda zarar vermiş durumda” diye konuştu.