(özel Haber) Prostat Kanserinde Güncel Tedaviler
Acıbadem Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Acar, Prostat kanseri tedavisinde son dönemde yeni gelişmeler olduğunu kaydederek, “Robot yardımlı ve laparoskopik prostat kanser cerrahisi sırasında kanserin ilk sıçrayacağı lenf bezini bulunup sadece onun çıkarılmasının tanı açısından yeterli olduğunu gösteren çalışmalar var” dedi.
Acıbadem Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Acar “Prostat Kanseri Tanı - Tedavi Süreçleri ve Son Yenilikler” hakkında merak edilenleri cevapladı.
Prostat kanserinin oldukça sık görülen bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Acar “Prostat kanseri dünyada en sık tanı konulan kanser. Erkeklerde en sık tanı konulan kanser, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 2’nci sıklık da ölüme neden olan erkek kanseridir. Türkiye’de yapılan çalışmalarda da yıllık görülme sıklığı yüz bin de 43 gibi, bu Avrupa ortalamalarına benzer sayılarda. Türkiye’de de özellikle büyük şehirlerde daha da sık görülüyor” diye konuştu.
Kanserinin prostata sınırlı olduğu saptanan hastalar için cerrahi ve radyoterapi en sık kullanılan tedavi seçenekleri olduğunu kaydeden Doç. Dr. Acar, şunları dedi:
“Prostat kanseri olan hastaların büyük bir kısmında aslında hiç bir şikayet görülmemekte. Bazılarında ise iyi huylu prostat büyümesine ait şikayetler görülmekte. Bunlar idrar yaparken zorlanma, ince idrar yapma, gece idrara kalkma gibi şikayetler ile başvurmakta. Avrupa ve Amerika da ekoller farklılık göstermekle beraber özellikle 45 yaşından sonra prostat kanserinin taranması gerekiyor. 50 yaşından sonra da her yıl prostat kanseri açısından hastaların değerlendirilmesi gerekiyor.”
Prostat kanserinde gelinen son gelişmeler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Acar, “Lenf bezlerine yayılımın kesin olarak gösterilebilmesi ancak cerrahi sırasında prostat çevresindeki tüm lenf bezlerinin çıkarılması ile mümkün olabilmektedir. Ancak, bu cerrahi bazı ameliyat sonrası komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Maalesef bu tip durumlarla karşılaşmamak için bazı cerrahlar lenf bezlerinin tamamen temizlenmesinden kaçınmakta ve birkaç örnek alarak işleme son vermektedirler. Son yıllarda ise bu konuda büyük bir gelişmeler yaşanarak özellikle robot yardımlı ve laparoskopik prostat kanser cerrahisi sırasında kanserin ilk sıçrayacağı lenf bezini bulunup sadece onun çıkarılmasının tanı açısından yeterli olduğunu gösteren çalışmalar var. Ameliyat sırasında Indosiyanin yeşili (ISY) adı verilen bir maddenin prostata iğne yoluyla verilmesi ile ilk görülen lenf bezinin flörosans ışıkta yeşil refle vermesi sayesinde tanınmasına imkan veren bu yöntem son 1-2 yılda yapılan kongrelerin en popüler konusu haline gelmiştir. Eğer bunu tüm lenf bezlerinin tamamı çıkartılarak beraberinde yapıldığında lenf bezi yayılımı saptanmasını yüzde 20 yakın tanı oranını yükselttiğini biliyoruz. Bu yöntemin özellikle son yıllarda daha geliştirileceğini ve altın standart haline geleceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.