(özel Haber) "yangınla Mücadele Hizmetleri Tek Çati Altında Toplansın"
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, yangınla mücadelenin daha profesyonelce yapılması gerektiğini belirterek, yangınla mücadele eden kurumların tek çatı altında toplanmasını önerdi.
Yangınla mücadele hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasına yönelik öneri AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu tarafından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a iletildi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un da öneriye olumlu yaklaştığı öğrenildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yangınla mücadele ekiplerinin olduğunu ve ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren Uslu, “Mühendisinden işçisine kadar herkes bir yerde yangın varsa köylünün de desteğiyle canları pahasına mücadele ediyorlar. Fakat bununla ilgili başta tedbirler alınmalı. Yine belediye işçileri yangınla mücadelede çok büyük riskler alıyorlar. Son zamanlarda yaşadığımız olaylar gösteriyor ki yangınla mücadeleyi farklı birimlere bırakmak başarıyı yakalama konusunda bize gereken imkanları vermiyor” dedi.
AK Partili Uslu, Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde 29 ev ile 29 ahırın kül olduğu yangının kendilerine büyük bir ders olduğunu vurguladı.
Yangınla mücadelenin daha profesyonelce yapılması gerektiğine dikkat çeken Uslu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı yada belediyelerin elindeki geçici işçilerle, mevsimlik işçilerle yada asıl işi yangın olmayan mücadelesiyle meşgul edilmesi ve başarılı sonuçlar beklenmesi doğru değil. Hem yangın işçisinin eğitimini sürekli hale getirecek hem yangınla mücadele de çeşitli mücadelede yeni teknikleri öğrenecek. Uygulama kabiliyeti olan becerisini, yeteneklerini sürekli geliştirmesine fırsat veren yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var” diye konuştu.
Kimi siyasi mülahazalarla, ideolojik aidiyetlerle yangınla mücadele de bazı belediyelerin isteksiz davranışlarının ortaya ciddi bir kurumsal boşluk çıkardığının altını çizen Uslu, bu yüzden yangınla mücadele de devletin ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti.
Yangınla mücadele konusunda yeni bir örgütlü yapıya ihtiyaç olduğunu anlatan Uslu, “AFAD mı olur? Veya başka bir devlet kurumu mu ? Başka bir kurumda olur. Müstakilen yangınla mücadele konusunda yeni bir örgütlü yapıya ihtiyacımız var. Birleşik bir yapı olabilir. Teknik bilgi ve donanım açısından güçlü hale getirilir ve burada çalışan işçiler 5 ay 29 gün değil, sürekli çalışarak bilgilerini, birikimlerini artırabileceği yeni bir mekanizma oluşturulabilir. Devletin imkanları, toplumun ihtiyaçları, Türkiye’nin gereklilikleri bunu ortaya koymaktadır. Bu konuda yeni bir çalışma başlatılarak bütün yangınla mücadele mekanizmaları tek çatı altında toplanması ve çalışanların da tek bir statüde orada bulunmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu kadar çok farklı kurumda yangınla mücadele de koordinasyon sağlamak zor. Bilgi ve becerileri geliştirecek eğitimleri yapabilmek zor. Ve bu kadar farklı kurumun yangınla mücadelede aynı süratle aynı organizasyonla aynı etkinlikte olmasını sağlamak mümkün olmuyor. Yangınla mücadele eden tüm birimlerin ilgili kurumlardan alınarak aslı işi olarak yeni bir kurum çatı altında toplanması ve diğer kurumlarla belediye, orman teşkilatı vesaire onlarında kendi asli işleriyle ilgilenmesinin daha doğru olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü açıklayan Uslu, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un konuya yaklaşımının olumlu olduğunu, yeni bir ulusal ölçekte itfaiye kurumunun yada itfaiye teşkilatının oluşturulmasını doğru bulduğunu sözlerine ekledi.