(özel) Hazineden Güler Sabancı’ya Çağri

(özel) Hazineden Güler Sabancı’ya Çağri

Kitapları, mektupları, fotoğrafları, kişisel eşyaları ve ses kayıtlarıyla Dünyada iz bırakan kadınların hazine değerindeki eserlerin İstanbul'daki tek adresi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi hafızasını doldurdu birçok nadide parça sergilenmek için beklemeye koyuldu. Ek bina ihtiyacı için Vakıf Başkanı Doç. Dr. Işıl Baş dünyanın en güçlü iş kadınları listesine girmeyi başaran isme seslendi: “Sabancı Vakfı’nın Başkanı Güler Sabancı biliyorum kadın konusunda çok çalışmalar yapıyor kendisi. Ama buraya da bir gelip görmesini ve destek olmasını isterim.”
İstanbul’da isimleriyle yaşayan eserleriyle geçmişten günümüze kadın dünyasına ışık tutan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi, şimdilerde barındırdığı eserlerin doluluk oranı nedeniyle alan sıkıntısıyla karşı karşıya. Çeyrek asırdır gönüllülük esasına dayalı olarak kadın deneyimlerinin arşivlendiği merkezde 12 bin 500 kitap ve çeşitli belgenin bulunduğunu ve kadın belleğini oluşturmaya devam etmek istediklerini ancak bu konuda yeterli alana sahip olamadıklarını söyledi. Ekonomi dünyasının çeşitli platformlarında çoğu kez Dünyanın en güçlü iş kadınları arasına girmeyi başaran Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın söz konusu taleplerine karşı duyarsız kalmayacağını belirten Vakıf Başkanı Doç. Dr. Işıl Baş, “.Herhangi bir geliri yok. Burada yer alan tüm sanat eserleri bağış usulü ile kazandırılmıştı. Sanat eserleri ki depolarda da hayli 100’ün üzerinde var. Kitaplarımız artık yetmiyor, dinleti ya da toplantı yapamıyoruz. Ek bina olursa bütün kadınlara araştırmacılara desteklerinden dolayı memnuniyetimizi dile getiririz.Kitapların saklandığı koşulların özel olması gerekiyor. Özel şartları elimizden geldiği kadar oluşturmaya çalışıyoruz. Örneğin Sabancı Vakfı’nın Başkanı Güler Sabancı’ ki biliyorum kadın konusunda çok çalışmalar yapıyor kendisi. Ama buraya da bir gelip görmesini ve destek olmasını isterim” çağrısında bulundu.
HİÇBİRYERDE OLMAYAN EN NADİDE ESERLER
Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın eserleri kütüphanesi olma özelliğini taşıyan vakıfta yok yok. Vakıf Başkanı Baş Dünyada eşi ve benzeri olmayan eserler hakkında da şu bilgileri verdi: “Clara Erskıne Clement’in 1895 yılında İstanbul’u anlatan kitabının orjinali, Osmanlıca yazılan Yırtıcı Kadınlar isimli kitap, Hasan Bedrettin’inin 1340 yılında kaleme aldığı bir eser. 1910 doğumlu seramik sanatçısı Füreyya Koral ’ı bir çantası, Kurtuluş Savaşı’na katılan kadınlardan Binbaşı Ayşe Mülazim, Karafatma, Çavuş Penbe Hanım’ın afişi. Afiş üzerinde de ‘İstiklal harbinde büyük fedakârlıklar gösteren büyük Türk kadının medarı iftiharı olan kahraman mücayidelerimiz” diye yazılıyor.”
SPORTİF ÇAĞRI
Kadın konusunda araştırma yapmak isteyen, bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişinin yanı sıra erkeklerinde de ziyaret ettiğini belirtti. Vakıfta her alanda kadın deneyimi sonrasında derlenen her türlü esere rastlamanın mümkün olduğunu dile getiren Vakıf Başkanı Baş, tarihi kadın sporcuların hiçbir eserinin bulunmadığını açıklayarak kulüplere yönelik şu açıklamalarda bulundu: “ Spor alanında bir eksikliğimiz olduğunu kabul ediyor ama yine geçmişleri yüz yıla dayanan Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor ile Anadolu’nun değerli takımlarında yer almış, dünya çapında spor karşılaşmalarında bulunmuş ulusal ölçekte başarılar elde etmiş belge madalya kazanmış isimlerin de deneyimlerini paylaşımı için ricada bulunuyoruz.”