(özel) Psikolog Yazar: "artık Ütünün Fişinin Takılı Olup Olmadığı Kontrol Edilmiyor"

(özel) Psikolog Yazar: "artık Ütünün Fişinin Takılı Olup Olmadığı Kontrol Edilmiyor"

Marmara Üniversitesi Mediko Sosyal Birimi’nden Uzman Klinik Psikolog Elif Yazar; savaş, kadın cinayetleri, ölüm haberleri, trafik kazaları gibi günlük hayatın gerçek figürlerinin bireyleri, yeni bir yaşam alanı bulmaya zorladığını söyledi.
Eskiden evden çıkılırken ütünün fişte takılı olup olmadığının kontrol edildiğini hatırlatan Marmara Üniversitesi Mediko Sosyal Birimi’nden Uzman Klinik Psikolog Elif Yazar, artık evden dışarı çıkılırken ütünün fişte takılı olup olmadığına değil, tablet PC’lerinin ve cep telefonların çantalarına konulup konulmadığının kontrol edildiğini söyledi.
Son dönemde ekranlarda adeta dizi patlaması yaşandığını, neredeyse tüm televizyon kanallarında yayın akışlarının ağırlığını art arda başlayıp biten dizilerin oluşturduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Elif Yazar, “Burada bir arz talep dengesi oluştuğu oldukça açık. İzleyici dizi istiyor” dedi.
"GERÇEKLİĞİNDEN UZAKLAŞMA İSTEĞİ"
Bireylerin bir restoran da ya da kafede sadece PC ve cep telefonları dakikalar geçirdiğini, artık evden dışarı çıkılırken ütünün fişte takılı olup olmadığına değil, tablet PC’lerinin ve cep telefonlarını çantalarına koyup koymadıklarını kontrol ettiklerini de sözlerine ekleyen Uzman Klinik Psikolog Elif Yazar, şunları söyledi:
"Ekranlardan fışkıran bu sanal dünya hayatlarımıza nasıl girdi? Nasıl hayatın kendisi oluverdi? Burada bir gerçeklikten uzaklaşma ve kendi gerçekliğini geçici de olsa yeniden tarif etme isteği olduğu açık."
GÜNLÜK HAYATIN GERÇEK FİGÜRLERİ
Günlük hayatın gerçek figürlerinin savaş, kadın cinayetleri, ölüm haberleri, trafik ve alışkanlığa dönmüş ikili ilişkilerin bireyleri yeni bir yaşam alanı bulmaya zorladığına dikkat çeken Yazar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çoğu zaman bir savunma mekanizması olarak dizilerdeki hayali karakterleri yaşamak, gerçeğin sıkıntıları ve rutininden geçici olarak kurtulmayı sağlıyor. İnsanlar artık gerçekliğin içinde yalnız kalarak değil yeni sanal dünyada birden fazla kişi olarak hayata tutunmayı tercih ediyor."
"ARTIK HAYAT ESKİSİ GİBİ DEĞİL"
Hayat artık eskisi gibi olmadığını, hem kişisel hayatta hem toplumda bir çok olayın bireyleri etkilediğini söyleyen Yazar, dizi izlemenin, PC ve cep telefonlarında zaman geçirmenin bir noktada savunma mekanizması olarak, bir süre rahatlamayı sağladığını ifade ederek, "Ancak bir eşikten sonra gerçeklikten kopulmasına neden oluyor. Günün bir bölümünün televizyon karşısında, PC başında geçirilmesi sanal dünyada yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.