Pamuğu Sel Vurdu
Antalya’nın Manavat ilçesinde etkili olan sağanak yağmur ev ve iş yerlerinin yanı sıra ekili alanları da sular altında bıraktı. ’Beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk, tarlalarda sular altında kaldı.
ANTBİRLİK 158 Sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, selin ardından herkesin dikkatinin su basan mahallelere ve araçlara yöneldiğini belirterek, “Maalesef selden en büyük zararı gören çiftçilerimiz ve Pamuk üreticileri kamuoyunun dikkatini bile çekmedi. Tarım İlçe Müdürlüğü bünyesinde kurulan ekiple birlikte pamuk ekili alanlarda yaptığımız incelemelerde pamuk ekili alanların tamamen sular altında kaldığını gördük. Tarım İl Müdürümüzde gelerek Pamuk ekiminin çok olduğu mahallelerde incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sırasında çiftçinin Ziraat Bankasına olan borçlarının erteleneceği gibi söylemlerde bulunuldu. Halbuki birkaç yıl önce Güneydoğuda pamukta Yeşilkurt zararlısı için devletimiz dekar başına 150 bin lira destekleme vermişti. Aynı desteklemenin Manavgat’ta sel suları altında kalan pamuk için de verilmesini bekliyoruz” dedi.
"2 BİN 500 DÖNÜM PAMUK SULAR ALTINDA"
Manavgat’ta bu yıl 7 bin 500 dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığını ve 3 bin 500 ton rekolte beklendiğini belirten Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, “Şu ana kadar aldığımız pamuk miktarı bin ton. Kalan 2 bin 500 ton pamuk sular altında ve artık işe yaramaz durumda. Standart-1 yani 40 randıman 10 rutubet pamuğun kilosunu 1 lira 640 kuruştan aldık. 55 kuruş devlet desteğini eklediğimizde bu rakam 2 lira 190 kuruşa ulaşıyor. Kısacası pamuk üreticisinin zararı 5 milyon 500 bin lirayı bulmaktadır” dedi.
"TARSİM İŞE YARAMADI"
Bugüne kadar çiftçilerin ürünlerini sigortalatmaları yönünde telkinlerde bulunduklarını, bir çok çiftçinin TARSİM sigortası yaptırdığını belirten Özden, “Maalesef sigorta yaptırmanın çiftçimize hiçbir faydası olmadı. Su basan tarlalara gelen sigortacılar pamuğun dalında olduğunu, bu şekilde ödeme yapmalarının mümkün olamayacağını söylediler. Halbuki şu an su ile dolu tarlalara su çekilse bile çamurdan dolayı girmek mümkün olmayacak. Girilse bile ıslanıp çamur olmuş pamuk ne toplanır ne de para eder” dedi.