Pazarkapı Kentsel Dönüşümde Kamulaştırmalara Başlandı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın yaptığı protokolle Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesine ek olarak dönüşüme tabi tutulacak alanda kamulaştırma çalışmalarına başlandı.
Yaklaşık 10 bin metrekare alanda yapılacak kamulaştırmalarla hem Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi sahile proje sahile kadar genişletilerek ulaştırılacak hem de Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi’ne de bir bölümünden başlanmış olacak.
Şenol Güneş Caddesi, Devlet Sahilyolu Caddesi, 8 Direkli Hamam Sokak ile Kalkanoğlu Caddesi arasındaki alanda bulunan 41 binanın yıkılarak dönüşüme tabi tutulacağı kaydedilirken, yapılan görüşmeler sonucu 15 hissedar ile anlaşma sağlandı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ek olarak yapılan ve aynı zamanda Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi’ne de bir bölümünden başladıklarını kaydetti. Başkan Gümrükçüoğlu, “SİT alanlarında bulunan taşınmazların kamulaştırılmasına yönelik olarak yapılan protokol kapsamında kamulaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydederek böylece Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin sahile kadar genişletilerek ulaştırılacak. Bu projede bizlere destek veren TOKİ’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Maliye Bakanlığına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Pazarkapı bölgesindeki tarihi bina ve mirasları içeren SİT alanı bir bölge olduğuna vurgu yapan Başkan Gümrükçüoğlu, “2 milyon liralık masrafla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan BİMTAŞ’a koruma amaçlı imar planını yaptırmıştık. Koruma amaçlı imar planı sadece oraya değil güneyde İçkale Camii’nden bütün Pazarkapı bölgesini de içine alacak şekilde sahile kadar ulaşıyordu. Bu nedenle burada Koruma Amaçlı İmar Planına ve SİT alanı olmasına uyan bir biçimde kentsel dönüşümünün yapılması söz konusudur. Bu özelliğinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığımızla, TOKİ ile Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yaparak, söz konusu alanda kentsel dönüşüm çalışmasının başlamasını sağladık” dedi.
Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi’nin kentsel dönüşüm şeklinde değil de kentsel yenileme olarak bakanlar kurulu kararı ile Trabzon’un kazanımına sunulduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, "Ortahisar Kentsel Yenileme alanındaki hak sahipleri Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olarak yaşayarak bu dönüşümü ve yenilemeyi gerçekleştireceklerdir. Yani kişi kendi mülkiyeti olan yerde, arazide, binada buna uygun yenilemeyi sağlayabilir. Kişi kurum kuruluşlar yaşayarak değiştirecektir. Ortahisar’ın kentsel yenilenmesi yaşayarak yenilenme şeklinde olacaktır” diye konuştu.
Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa yaptıkları Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 4. Etabı olan Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 102 binadan 76’sı ile anlaşma sağlanırken, hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon TL ödendi.