Plan Ve Bütçe Komisyonu 2015 Bütçe Çalişmalari Devam Ediyor

Plan Ve Bütçe Komisyonu 2015 Bütçe Çalişmalari Devam Ediyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “TÜBİTAK Savunma sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatı geliştirilmiş olup seri üretime başlanmıştır” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yaptı. Işık, son 12 yıllık büyüme oranları göz önüne alındığında, Türkiye’nin hem AB hem de OECD Ülkelerinin ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğini Söyleyerek, Türkiye’nin bu seviyeye gelmesinde sanayinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
2003-2013 Yılları arasındaki 11 yıllık dönem incelendiğinde, imalat sanayinde ortalama Büyümenin 5,8 olduğunu kaydeden Işık, imalat sanayinin milli gelir içindeki payının sabit fiyatlarla yüzde 22, 1’den yüzde 24,1’e yükseldiğini belirtti.
Işık, Türkiye’nin Afrika ve Avrasya’nın AR-GE ve üretim üssü olmayı hedeflediğini kaydederek, "Yeni dönemde dünya ekonomisinde üst sıralarda yer Alman’ın yolu da AR-GE ve inovasyondan geçmektedir. Günümüzde üretiminin yanında ürünlerin piyasalarda tutunmasını sağlamak da rekabetçiliğimizi olmazsa olmazlarındandır. Bu ise tasarım ve markalaşma ile mümkündür. Türkiye, bu gerçekten yola çıkarak markalaşmanın ve tasarımın önünü açmak için kaynaklarını seferber etmekte ve tasarımı her geçen gün daha fazla desteklemektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ihracatla büyümesinin hedeflendiğini söyleyen Işık, "Mal ihracatımızın yaklaşık yüzde 94’ü imalat sanayiden gelmektedir. Bu, sanayide geldiğimiz nokta açısından önemli bir göstergedir. Bugün neredeyse dünyanın tüm Ülkelerine ihracat yapıyoruz. Son 12 yılda ihracatımız içindeki yüksek teknoloji ürünlerin payı azalırken, orta düşük ve orta yüksek teknoloji ürünlerin payında ciddi bir Artış kaydettik" şeklinde konuştu.
Işık,AR-GE çalışmalarında paradigma değişikliği yaptığını belirterek, "Bu değişimin yansıması olarak ülkemizin AR-GE ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu alanlarda ’hedef odaklı yaklaşımlar’, jeopolitik konumu ve ülke gereksinimleri itibariyle AR-GE faaliyetlerinin ivme kazanması gereken alanlarda ’ihtiyaç odaklı yaklaşımlar’ ve yaratıcılığın desteklenmesinin gerekli olduğu alanlarda da ‘tabandan yukarı yaklaşımlar’ benimsenmiştir” diye konuştu.
Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin arttırılması için kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanacaklarını aktaran Işık, “Bunun için üç mekanizma geliştirdik. Bunlar; kamu mal alımlarında yeril malına fiyat avantajı sağlanması, teknolojik ürün deneyim belgesi verilmesi ve kamu alımlarında yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik uygulanacak olan Sanayi İşbirliği Programı’dır” ifadelerini kullandı.
Girişimci Bilgi Sistemi’ni(GBS) tamamladıklarını belirten Işık, “GBS ile mahalle esnafından holdinglere kadar 3 milyona yakın girişimin ekonomik faaliyet bilgilerini, Bakanlığımız bünyesinde veri tabanında toplulaştırarak ihtiyaç duyduğumuz tüm analizleri yapabiliyoruz. Bugün artık GBS ile tarım, sanayi ve hizmetler ile bu ana sektörlerin altındaki tüm alt sektörlerin yaklaşık 500 kalem verisini bölge, il, ilçe, sektör, ölçek ve teknoloji düzeyine göre değerlendirebiliyoruz” dedi.
Otomotiv sanayinde araç hafifletme, çevre ve tüketici dostu araç çalışmalarının yoğunlaştığını kaydeden Işık, “Tasarımını kendimiz yaptığımız, patenti, lisansı ve markası Türkiye’ye ait olan yerli marka aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz. Bu aracın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin AR-GE harcamalarının 2002 yılında yüzde 0,52 olan gayri safi yurt içi hasılaya oranını yüzde 0,92’ye çıkardıklarını hatırlatan Işık, “2012 yılında Tam Zaman Eşdeğer (TZE) AR-GE personeli sayısını 105 bine, TZE Araştırmacı sayısını 82 bine yükseltmiştir. 200 yılında 2 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 59’a ulaşmış olup, bunları 41’i faaliyete geçmiştir. Bugün TGB’lerde faaliyet gösteren firma sayısı 2 bin 956’ya, biten proje sayısı 14 bin 194’e, üzerinde çalışılan proje sayısı 6 bin 902’ye, ihracat 1,7 milyar dolara ve en önemlisi de istihdam edilen nitelikli personel sayısı 29 bin 903’e ulaşmıştır” diye konuştu.
2014 yılında 7 tane Teknoloji Geliştirme bölgesi kurulduğunun altını çizen Işık, “Bunlardan 4 tanesi faaliyete geçmiştir. Söz konusu TGB’lerin altyapıları için bu yıl 38 milyon 500 bin TL kaynak tahsis edilmiştir. Üniversite ve sanayinin bir araya gelerek hazırlamış oldukları AR-GE projelerine Sanayi Tezleri Programı ile destek sağlanmaktadır. Bu program kapsamında proje bütçelerinin yüzde 85’ine kadar hibe desteği verilmektedir. 2006 yılından bugüne kadar 908 proje için toplamda 186 milyon TL destek verilmiştir” şeklinde konuştu.
Savunma sanayi alanında çalışmaların devam ettiğini belirten Işık, “TÜBİTAK Savunma sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatı geliştirilmiş olup seri üretime başlanmıştır. Ayrıca, SAGE F-16 savaş uçaklarından tekli ve çoklu atış yapabilecek, daha küçük harp başlıklı Hassas Güdüm kiti-3 ve hassas Güdüm kiti-4 geliştirme çalışmalarını sürdürmekteyiz. Yüksek korunaklı hedeflere taarruz yeteneği kazandıran Nüfuz Edici Bomba (NEB) Geliştirme Projesi tamamlanmış ve TÜBİTAK SAGE teknik desteğinde MKE’de seri üretim projesi başlatmıştır” dedi.