Polis, Yeni Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Uyardı
Ülke genelinde kontör/para dolandırıcılığının artması dolayısıyla Sinop İl Emniyet Müdürlüğü vatandaşları uyardı.
Sinop İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Ülkemizde kontör/para dolandırıcılığı olarak da bilinen iletişim cihazlarını kullanarak aradıkları vatandaşlarımıza kendilerini polis, komiser, c. savcısı olarak tanıtıp, ‘kimlik bilgileriniz PKK terör örgütü üyeleri tarafından ele geçirilmiş, kimlik bilgileriniz ile internet üzerinden PKK terör örgütüne para transferi yapılıyor. Biz bunu tespit etmeye çalışıyoruz’ diyerek korku vermek suretiyle vatandaşlara verdikleri hesap numaralarına ya da ATM üzerinden daha önce dolandırdıkları şahısların TC kimlik numaralarına para yatırmalarını sağlayarak yüklü miktarlarda haksız kazanç elde ettikleri tespit edilmiştir. Son dönemlerde geliştirilen dolandırıcılık yöntemlerinde; vatandaşlarımızı telefonla arayarak ya da SMS yolu ile sağlık hizmeti sundukları yahut geçmişte kullandıkları kredilerin masraflarının geri alabileceklerini söyleyip vatandaşlarımızı ikna ederek kimlik bilgilerini, kredi kartı bilgilerini ve şifrelerini almak suretiyle kartlardan alış veriş adı altında para çekmekte ve telefonda verdiği onaya istinaden verilmeyen hizmet karşılığında evrak düzenleyerek vatandaşlarımızı borçlu duruma düşürmektedirler” denildi.
Polisin yaptığı açıklamada vatandaşın alması gereken tedbirler şöyle sıralandı:
“- Size gelen telefonların emniyet birimlerinden gelip gelmediğini kontrol etmek için kesinlikle ‘155 Polis İmdat Hattı’nı veya en yakın polis merkezini arayarak bilgi alınız.
-Polisin veya kamu görevlisinin para istemeyeceğini, para istemenin veya vermenin suç olduğunu unutmayınız.
-Eğer para veya kontör dolandırıcılığı olayına maruz kalmış iseniz; sizi arayan telefon numarasını ve para transferi yaptığınız hesap numarasını not edip, dekontları ile birlikte en yakın Emniyet birimine ya da c. başsavcılığına suç duyurusunda bulununuz.
-Sizi cep telefonunuzdan arayarak kendilerini kamu görevlisi, polis, başkomiser, amir, emniyet müdürü, savcı olarak tanıtıp (telsiz seslerini kullanmak suretiyle) devlet büyüklerinin eşlerinin rahatsız edildiğini, taciz edildiğini, kendilerinin bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıklarını söyleyip, sözden para veya kontör talep eden şahıslara itibar etmeyiniz.
-Telefonunuzun sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını veya terör örgütleriyle görüşüldüğünü, kimlik bilgileriniz kullanılarak adınıza bankalardan hesap açıldığını ve hesaplarınıza girilerek terör örgütlerine para transferi yapıldığını, bu kişilerin yakalanabilmesi için telefon numaralarına ya da hesap numaralarına para göndermeniz gerektiğini söyleyen kişilere inanmayınız.
- Cep telefonunuzu arayarak banka hesaplarınızın bloke edildiğini, en yakın kartsız bankacılık işlemi yapan banka ATM sine gitmenizi ve söylenilen TC numarasına, hesap numarasına ya da telefon numarasına para havalesi yapmanızı isteyen kişilerin dolandırıcı olduklarını unutmayınız.
-Telefonda kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişiler size güven sağlamak için kendi telefonlarına yönlendirilmiş olan sabit hatları, savcı veya emniyet yetkilisi ile görüşmek amacıyla aramanızı isteyebilirler. Kesinlikle inanmayınız.
-Ev telefonunuzu arayarak Telekom’dan aradıklarını, telefonda teknik arıza tespit ettiklerini, istenen işlemleri yapmanızı söyleyen kişilerin doğru söyleyip söylemediğini anlamak için Telekom görevlileri ile görüşünüz. Unutmayınız dolandırıcılar siz farkında olmadan ev telefonunuzu dolandırıcılık eylemlerinde kullanmak üzere kendi telefonlarına yönlendirerek sizleri yaptıkları dolandırıcılık olayına ortak edebilirler.
-Telefondaki kişilerin size operasyon yaptıklarını ve gizli olduğunu, sizin fiziki olarak takip edildiğinizi, konudan kimseye bahsetmemeniz gerektiğini söylese de kesinlikle panik ve korkuya kapılarak acele hareket etmeyiniz, derhal konuyu emniyet birimleri ve yakınlarınız ile paylaşınız.
-Cep telefonunuza çeşitli TV programları veya içecek markaları adına ‘ödül kazandınız’ şeklinde mesaj gönderip, ödülü alabilmek için gerek masraflar karşılığında sizden para talep eden kişilere itibar etmeyiniz.
-Sizi sağlık kuruluşundan aradıklarını söyleyerek, çeşitli hizmetleri satın aldığınızda hediye kazandığınızı ya da her yıl ücretsiz check-up hizmetinden yararlanabileceğinizi söyleyerek kredi kartı bilgilerinizi isteyen kişilere bilgi vermeyiniz ve telefonda hiçbir sözleşmeyi ya da şartları onayladığınızı söylemeyiniz.
-Telefonla sizi sağlık hizmeti veren kuruluştan aradıklarını söyleyip, daha önce hizmet satın aldığınızı fakat ödeme yapmadığınızı, bu durumda icraya verileceğinizi söyleyen kişileri itibar etmeyiniz ve konuyu emniyet birimlerine, cumhuriyet savcılıklarına ya da tüketici haklarına bildiriniz.”