Posacı: “incirde En Büyük Sorun Aflatoksindir”

Posacı: “incirde En Büyük Sorun Aflatoksindir”

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı aflatoksinin birçok gıda maddesinde olduğu gibi incirlerde de oluştuğunu işaret ederek, aflatoksinin tüketim aşamasında insan sağlığı ve dış satım açısından sorun oluşturduğunu dile getirdi.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydınla özdeşleşmiş olan incirle ilgili olarak üreticilere birtakım uyarılarda bulundu. İncirde çok sık rastlanan aflatoksinin önüne geçmek için güneş enerjisinden yararlanılarak kurutma işleminin yapılması gerektiğini hatırlatan Posacı, kuru incirin en kısa sürede incir işletmelerine ulaştırılması gerektiğini dikkat çekti.
"SOLAR KURUTMA SİSTEMLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI"
İncirlerde aflatoksin oluşumunun engellenmesi için zamanında ve tekniğine uygun bir şekilde budama yapılması gerektiğini belirten Posacı, “İlekleme zamanında temiz ilek kullanılmalı, hasat döneminde yere düşen meyveler sık sık toplanmalıdır. Kurutma tahta ızgaralar üzerinde yapılmalı, küf oluşumunun önlenmesi için tam kurutma sağlanmalı, incirler sergiden alınırken hurda incirler ayrılmalıdır. Bilindiği gibi incirde en büyük sorun aflatoksindir. Kuru incirlerde aflatoksin gibi hastalıkların oluşumunu engellemek için güneş enerjisinden yararlanarak geliştirilen solar kurutma sistemlerinin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Bu yöntemle zamanla nemini kaybeden buruklaşmış incirler toprağa dökülmeden önce ağaçtan toplanarak, plastik telli kerevetlere dizilir ve sonra kurutma tüneline sokularak, meyvedeki nem oranının yüzde 20-22 seviyesine düşmesi sağlanır. Böylelikle hem zamandan kazanılmakta hem de aflatoksin gibi hastalıkların oluşmasının önüne geçilmektedir” dedi.
“KURU İNCİRLER EN KISA SÜREDE PAZARLANMALIDIR”
Aflatoksinle ilgili olarak üreticilere bilinçlendirme yapılmasının önemli olduğuna da değinen Posacı, “Kuru incirler en kısa sürede incir işletmelerine nakledilerek fümigasyona tabi tutulmalıdır. Aksi takdirde, kurtlanarak kalitelerini kaybetmektedir. Kuru incir pazarlanıncaya kadar bekletildikleri depo ortamı temiz olmalı, kireç badanası yapılmalı, incir kurdu kelebeğinin girişini engellemek için tül gibi materyalle çevrilmeli ve kuru incirler en kısa sürede pazarlanmalıdır. Depolamada hijyen koşulları iyileştirilmelidir. Kuru incir kalitesinin yükseltilmesi bakımından üreticilere gerekli eğitim ve girdi desteği sağlanmalıdır. Aflatoksin hakkında üretici bilinçlendirilmeli, bu amaçla gerekli eğitim faaliyetleri yapılmalıdır” diye konuştu.