Prof. Dr. Veysel Eroğlu “kars’ın İçmesuyu Meselesini Çözdük”

Prof. Dr. Veysel Eroğlu “kars’ın İçmesuyu Meselesini Çözdük”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kars ve ilçelerinin içme suyu problemini çözmek için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.
Eroğlu, “Kars’a yaptığımız yatırımlar arasında yer alan ve DSİ tarafından tamamlanan Kars Acil İçme Suyu Projesi’ni hizmete sunduk. Kars’ın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını güvence altına aldık. Diğer içme suyu projelerimiz için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“YILDA 17,53 MİLYON METREKÜP İÇMESUYU TEMİN EDİLİYOR”
2003-2014 yılları arasında DSİ tarafından tamamlanan tesislerle Kars'ın 2050 yılına kadar olan içmesuyu problemini çözdüklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bakanlığımızca işletmeye alınan bu tesislerle Kars’a yılda toplam 17,53 milyon metreküp içme suyu temin ediyoruz. Selim Barajı’nda depolanan suyu 180 metrelik çelik borular vasıtasıyla Kars İçmesuyu Arıtma Tesisine ilettik. Böylece şehrin uzun yıllar boyunca menba kalitesinde içme suyu ihtiyacını karşılamış olduk” diye konuştu.
“DAP: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NİN KALKINMASININ ANAHTARI OLACAK”
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasının anahtarının Doğu Anadolu Projesi(DAP) olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “33 baraj, 6 içmesuyu tesisi, 2 enerji olmak üzere 41 projeden oluşan DAP 14 ili kapsıyor. Kars’ta bu 14 ilin arasına yer alıyor. Bu dev proje Kars’a, bölgeye ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacak. Tamamlandığında yaklaşık 1 milyon 220 bin kişiye istihdam, milli ekonomiye de yıllık 1 milyar 418 milyon dolar ek gelir sağlayacak” şeklinde konuştu.
“51 BİN 560 DEKAR ZİRAİ ARAZİ SUYA KAVUŞTU”
DSİ Genel Müdürlüğü’nce işletmeye alınan tesisler neticesinde 51 bin 560 dekar zirai arazinin suya kavuştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca yapılan 38 dere ıslah tesisleri ile Kars şehir merkezi, 4 ilçe merkezi ve 33 yerleşim yerinin de taşkın tehlikesinden korunduğunu ifade etti. Kars’ta işletmede ve değişik safhalarda devam eden HES projelerinin toplam kurulu gücünün 511,35 MW, yıllık enerji üretiminin ise 1,64 milyon kilowatsaat olduğunu da sözlerine ekledi.
“ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞINCA SON 12 YILDA KARS’A 295 MİLYON LİRALIK YATIRIM”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca son 12 yılda Kars’ a 295 milyon liralık yatırım yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu konuda şunları söyledi:
“Karslılar için sadece Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz çalışmıyor. Bakanlığımıza bağlı bütün kurum ve kuruluşlar gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Son 12 yılda Orman Genel Müdürlüğümüz 242 bin 280 dekar arazide çalışma yaparak 34 milyon 569 bin fidanı toprakla buluşturdu. 155 okul bahçesine, 83 ibadethaneye, 70 kilometrelik otoyol kenarına 82 bin fidan dikti. ORKÖY çalışmaları kapsamında orman köylerinde yaşayan 187 aileye 1 milyon 200 bin liralık ferdi proje kredisi temin ettik. 10 köyde 360 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırma çalışması yapılarak 8 bin 68 yabani armut, kuşburnu, ceviz, kekik fidanı dikildi. Hava tahminlerinde istikrarın arttırılması maksadıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce Kars’a 9 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuruldu. Havacılık faaliyetlerini de destekliyoruz. Bu maksatla Kars Havaalanı’na da Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemini kurduk.”
“YATIRIMLARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ”
Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırımlarının bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini kaydetti. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, başta baraj, gölet, sulama tesisleri, ağaçlandırma faaliyetleri olmak üzere gece gündüz demeden çalışarak pek çok yeni projeyi hayata geçireceklerine de dikkat çekti.