Psikolog Simla Metiner: “çocuk Eğitiminde İlk Altı Yıl Çok Önemli”

Psikolog Simla Metiner: “çocuk Eğitiminde İlk Altı Yıl Çok Önemli”

“Evin Yeni Patronu Çocuklar” konulu eğitim seminerinde konuşan psikolog Simla Metiner, altı yaşına kadar çocuk eğitiminin çok önemli olduğunu belirterek, “Bir çocuğun yetiştirilmesinde ilk altı yıllık süre az değil. Evlerde kuralların öğretilmesi çok önemli. Herkes evinde biricik ancak dışarıda biricik değildir. O biriciklik dışarıda işe yaramadığında olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor” dedi.
Bağcılar Belediyesi tarafından Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen eğitim seminerinde konuşan psikolog Simla Metiner, çocuk yetiştirilmesi konusunda anne ve babalara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Evde çocuklara kural ve sınır koymanın önemine dikkat çeken Metiner, yetişkinlerin geçmişten günümüze kadar uyguladıkları kuralları hatırlattı. Geçmişte özellikle geniş ailelerde otoriter tutumun hakim olduğunu ifade eden Metiner, şunları söyledi:
“Otoriter tutum sergilenen ailelerde, yalnızca baba konuşur ve onun dediği olur. Çocuğa söz hakkı tanınmazdı. Büyükbabanın yanında çocuk sevmek ayıplanırdı. Daha sonra izin verici döneme geçtik. Anne ve babalar, ‘ben yaşayamadım çocuğum yaşasın’ tutumu sergilemeye başladılar. Bu sebeple de çocuğun birçok şeyi yapmasına izin verildi. Bu tutumun da iyi olmayan yanları var. Şimdi de demokratik tutum geliştirildi. Demokratik anne ve baba tutumları kabul ediliyor.”
Çocuğun gelişiminde ilk altı yılın çok önemli olduğunu belirten Metiner, her çocuğun evinde biricik olduğunu ifade etti. Bu tutumun çocuğun dışarıdaki yaşamını etkilediğini anlatan Metiner, “Herkes evinde biriciktir. Ama dışarıda biricik değildir. O biriciklik işe yaramadığında olumsuzluk ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Beş yıllık bir süreçte yetişkinlerin yaşamında bile çok önemli değişiklikler meydana geldiğini kaydeden Metiner, çocuğa kuralların ve sınırların öğretilebileceğini anlattı. Kural olmayınca çocuğun evde yetkilinin kim olduğunu sorguladığını da kaydeden Metiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurallar olmadığında çocuk kendisine, ‘ne kadar ilerleyebilirim, çok ilerlersem ne olur? diye sorar. Çocuğun bunu anlaması çok önemli. İlk altı yılda çocuğun yaptığı her şey kabul edilebilir. Ancak, altı yıldan sonra ‘çocuğumun söylediğine niçin gülüyorlar, komik buluyorlar?’ diye sorgulamaya başlanır. Çocuk büyüdükçe sergilediği bazı davranışlar sorun haline gelebiliyor. Hatta bazen anne ve babalar çocuğunu uyarır, ‘böyle yapma beni utandırıyorsun’ diye. Sorunun genel olarak yalnızca çocuktan kaynaklandığı düşüncesine kapılırız.”
“ANNE VE BABALAR KENDİSİNİ SORGULAMALI”
Ebeveynlere çocukların davranış bozukluklarını gidermede sabırlı davranmaları gerektiği uyarısında bulunan Metiner, terapilerin faydalı olması için ailelerin de duyarlı ve dikkatli davranması gerektiğini anlattı. Metiner, “Anne ve babalar ‘ben ne yapıyorum ki; çocuk niye böyle oldu’ diye kendisini sorgulamalıdır” dedi.