Psikolojik Danışma Odaları Üniversitelilerin Hizmetinde
Amasya Eğitim Fakültesi’nde psikolojik danışman ve rehber öğretmen yetiştirmek amacıyla 2008 yılında Eğitim Bilimleri Bölümü bünyesinde açılan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğrencilerinin bireysel ve grupla psikolojik danışma görüşmelerini gerçekleştirebilecekleri danışma odaları ve oyun terapisi odası hizmete girdi.
Öğrencilerin danışmalarını yürütebilmeleri için bireysel psikolojik danışma odası ve grupla psikolojik danışma odalarının gerekli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kemal Baytemir, 4 bireysel psikolojik danışma odası, bir grupla psikolojik danışma odası ve bir tane de oyun terapisi odasının öğrencilerinin uygulama çalışmaları için düzenlendiğini söyledi. Öğrencilere bireyle ve grupla psikolojik danışma yardımı veren danışma odalarının içerisinde bir projeksiyon cihazının olduğu gözlem odası ve kapalı devre monitör sistemi bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Baytemir, ses kayıt cihazları ve kameralar bulunan danışma odalarının ise bireyle psikolojik danışma odası ile grupla psikolojik danışma odalarından oluştuğunu dile getirdi.
Bireyle psikolojik danışma odalarındaki görüşmelerin mevcut kameralarla kaydedildiğine değinen Baytemir, öğrencilerin kaydettikleri görüntüleri bireyle psikolojik danışma dersi kapsamında değerlendirerek geri dönüt almalarını sağladıklarını ifade etti.
Danışma odalarının işleyişi randevu sistemiyle yürütülürken, kısmı zamanlı olarak çalışan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Programı’ndan 4 öğrenci randevuları ayarlayarak öğrencilerin her hangi bir aksama olmadan danışma odalarını kullanmalarını sağlıyor.
Kısmi zamanlı çalışan öğrencilerden Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Programı 4. sınıf öğrencisi Fatma Ağkoç, "Danışma odaları bizim için daha önceden bir hayaldi. Birçok konuda sıkıntı yaşıyorduk. Özellikle 3. sınıfta kısa süreli terapi dersini aldıktan sonra bu odaların gerekliliği kaçınılmazdı. Bazen kaldığımız yurtta bazen kafelerde akademik ortamdan uzakta arkadaşlarımızla bireysel ya da grup psikolojik danışma uygulaması yapmaya çalışıyorduk. Tahmin edeceğiniz gibi çok verimsiz oluyordu, gerekli ciddiyeti yakalayamıyorduk. Hocalarımızla da paylaşamadığımız bu görüşmelerin geri dönüşlerini alamıyorduk. Şimdi danışma odalarımızda bilimsel veriler ışığında görüşmelerimizi yapıyor, kayıtlarımızı hocamızla, sınıf ortamında paylaşıp geri dönüşünü alıyoruz” diye konuştu.
Danışma odalarını dönem başından beri aktif bir şekilde kullandıklarına değinen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Programı 4. sınıf öğrencilerinden Engincan Topal ise, “Danışanımızla görüşmelerimiz video kaydına alınıyor ve gözlem odasında projeksiyona yansıtıp Kemal hocamızla ve sınıfla beraber değerlendirmesini yapıyoruz. Şu an çok memnunuz çünkü böylesine bir fiziksel ortama kavuşmanın vermiş olduğu rahatlıkla öğrenciliğimizi daha iyi yapıyoruz” şeklinde konuştu.