REHABİLİTASYON PROGRAMLARI KİŞİYE ÖZGÜ
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Birsel Korkmaz, tüm rehabilitasyon programlarının kişiye özgü olduğunu söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Birsel Korkmaz “rehabilitasyon” hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Birsel Korkmaz, “Kişinin; hastalık, kaza, mahkumiyet, savaş gibi nedenlerle oluşmuş, her türlü ruhi ve fiziksel yaralanmadan sonra karşılaştığı güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yetecek duruma getirilmesidir. Rehabilitasyonun amacı; fiziksel yetersizliğin imkanlar elveriyorsa tamamen ortadan kaldırılması, bu mümkün değilse etkilerinin azaltılması, fiziksel yetersizliğin izin verdiği ölçüde çalışmaya ve aktif yaşama teşvik edilmesidir” dedi.
Rehabilitasyonun ekip işi olduğunu vurgulayan Dr. Korkmaz, “Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı başta olmak üzere nörolog, psikiyatr, ortopedist gibi tıp uzmanları ve fizyoterapist, konuşma terapisti, iş-uğraş terapisti, psikolog gibi sağlık çalışanlarından oluşur” diye konuştu.
Uzm. Dr. Birsel Korkmaz, “Ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, ameliyat öncesi rehabilitasyon fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinin başlıca uğraş alanıdır. Ortopedik rehabilitasyon; kırık, çıkık, bağ ve ligaman yaralanmaları, menüsküs ve bağ yırtıkları, diz ve kalça protez cerrahisi ya da alçı gibi uygulamalar sonrası yapılır. Bu işlemlerin tamamında eklem hareketlerinde kısıtlılık ve kas zayıflığı kaçınılmazdır. Ağrınız geçse de, kırığınız iyileşse de eklem hareketleriniz normale dönmeyebilir. Ortopedik rehabilitasyonda amaç hastaya normal aktivite düzeyinin en kısa zamanda kazandırılmasıdır. Doku iyileşmesinin tamamlanması, eski haline en yakın iyileşmenin sağlanması iyi bir rehabilitasyon süreci ile mümkündür” açıklamasında bulundu.
Nörolojik rehabilitasyon hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Korkmaz şunları söyledi: “Beyin kanaması ve damar tıkanması nedeniyle oluşan felçler, çocuk felci, menenjit gibi enfeksiyonlar sonrası oluşan felçler, kas hastalıkları, beyin ve omurilik tümör ve travmaları, nöropatiler, parkinson, multiplskleroz, alzheimer gibi sinir sisteminin hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Amaç tüm rehabilitasyon programlarında olduğu gibi kişinin ulaşabileceği maksimum kapasiteye ulaşmasını sağlamaktır.”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Birsel Korkmaz (İşeri) sözlerini şöyle tamamladı: “Ameliyat öncesi rehabilitasyon ortopedik cerrahi gerektiren menüsküs ve bağ dokusu bozukluklarında etkilenecek kasların bağların güçlendirilerek ameliyat sonrası iyileşmenin hızlandırılması amaçlanır. Tüm rehabilitasyon programları kişiye özgüdür. Hasta bir bütün olarak ele alınır. Fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en iyi seviyeye getirilmeye çalışılır. Hasta ve hastalığın durumuna göre süresi ve sonucu değişkendir.”