Ruble Fethiyeli İhracatçilari Da Vurdu

Ruble Fethiyeli İhracatçilari Da Vurdu

Türkiye’deki yaş meyve sebze ihracatının önemli pazarlarından olan Rusya’daki ekonomik sıkıntılar, Fethiyeli ihracatçılara da darbe vurdu. Ekonomik kriz nedeniyle Rublenin Dolar karşısında sürekli değer kaybetmesi, özellikle 2-3 ay vadeli satış yapan Fethiye ve Seydikemer yöresindeki ihracatçıları etkiledi. Büyük zarar gördüklerini belirten ihracatçılar, bu durumdan üreticilerin de etkilendiğini söylediler.
Fethiye’den Rusya’ya her gün yaklaşık 100 TIR turfanda sebze ve meyve gönderilirken, Rusya Rublesinin Dolar karşısında değer kaybetmesi, üreticilerin yanı sıra ihracatçıyı da zora soktu. Rusya’ya turfanda domates ve yaş sebze ihracatı yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptan Sebze Hali’nde, ihracatçılar Rusya’ya gönderdikleri sevkiyatın parasal değer kaybetmesinden yakınıyor.
İhracatçılardan Erkan Mutlu, "Rubleden dolayı zararımız büyük. Devletin yapabileceği tek şey karşılıklı görüşmek. Bu da çok zor. Rusya’da Rublenin Dolara karşı değer kazanması gerekiyor. Rusya pazarında böyle zararla gidecek olursak, Avrupa’dan başka pazarlar aramak zorunda kalacağız. Çünkü 10 milyon Dolarlık mal teslim ediyoruz, 6 milyon Dolar alıyoruz. Bunu devamlı karşılamamız zor. İhracatçı olarak biz zarar ederken, tabi üreticimiz de zarar edecek. Domatesin toptan alım fiyatı düşecek" dedi.
İhracatçı Metin Akgül de "Rusya pazarı çok iyiydi. Ancak Rublenin değer kaybetmesi biz yaş sebze ihracatçılarını zor durumda bıraktı. İhracat yapacak yeni ülkeler aramak zorunda kalacağız. Biz zarar ederken üretici de zarar ediyor" dedi.
İhracatçılardan Bayram Viran ise domatesi toptan 1 TL’ye aldıklarını, Rublenin Rusya’da yüksek olmasından dolayı, Rus tüketicinin alım gücünün azaldığını, bu yüzden ihracatta sorunlar başladığını söyledi. Viran, "Bu şekilde devam ederse hem biz ihracatçılar, hem de üreticiler büyük sıkıntı yaşayacak. Rusya’dan gelecek paramız eriyecek. Rublenin Dolar karşısında değer kaybetmesi bizim maliyetimizi arttırıyor. Irak pazarı da fazla talepte bulunmuyor. Bu yüzden üreticimizin malı elinde kalabilir. Biz Rusya’ya talebe göre sevkiyat yaptığımız için talep düşüyor. Bu yüzden ihracatçılar Rublenin karşısında zor durumda kaldı" dedi.