Saathane Projesi Genişleyecek
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi kapsamında Büyük Cami ile Taşhan arasındaki tüm iş yerleri ile Saathane Kulesi yanındaki lokantaları da bedellerini ödeyip yıkarak projeyi genişleteceklerini, kimseyi mağdur etmeyeceklerini açıkladı.
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, kent tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, şehirde tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi ile ilgili bilgi verdi. Şu ana kadar yıkılan iş yerleri ile yetinmeyeceklerini açıklayan Başkan Yılmaz, Büyük Cami ile Taşhan arasındaki tüm iş yerleri ile Saathane Kulesi yanındaki lokantaları da bedellerini ödeyip yıkarak projeyi genişleteceklerini belirtti. Bununla ilgili gerekli meclis kararını aldıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, Samsun’un geçmişine ilişkin hatıraları ve eserleri de içine alan restorasyon ve rekreasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Samsun’un saklı tarihi ve hatıraları ile yeniden buluşacağını söyledi.
Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Samsun’un en eski ve önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden biri olan Saathane Meydanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon ve rekreasyon projesiyle eski ihtişamına yeniden kavuşacak. Adını 19. yüzyılda inşa edilen Saat Kulesi’nden alan, içinde Osmanlı mimarisinin tek sivil örneği olan Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedarzade Süleyman Paşa’nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı’na ait 500 yıllık Taşhan, 15.yüzyılda inşa edilen Hazinedarzade Süleyman Paşa Vakfı’na ait olan Şifa Hamamı, 1803’te hizmete açılan Süleyman Paşa Medresesi ve camii de barındıran tarihi meydan, kentin tarih ve kültür turizmine katkı verecek bir hale getirilecek.
“SAMSUNUMUZUN VİZYONUNA KATKI SAĞLAYACAK”
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de katkılarıyla gerçekleşecek Saathane Meydanı Projesi’nde gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projeye büyük önem verdiklerini kaydetti. Saathane Kulesi, tarihi Taşhan, medrese, cami ve hamam gibi Samsun’un ilk tarihi eserlerini içine alan projenin kentin vizyonunu değiştireceğini ifade eden Başkan Yılmaz, "Bu güne kadar yaptığımız yıkımlar, Samsun’un ilk tarihi eserlerini ortaya çıkardı. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya gelen Selçuklu uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Tarihimize, geçmişimize saygısızlık yaptığımız için ilk başta ben olmak üzere geçmişimizden özür dilememiz lazım. Geç kaldık belki ama bu saygısızlığı daha fazla sürdüremezdik. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapacağız. Bu nadide eserlerimiz pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Belki bir sabah kahvaltısını müzik dinletisi eşliğinde handa yapacağız. Belki uluslararası bir toplantı organize edeceğiz. Günümüzde de zaten turistler bu tür ortamlar arıyor. Samsun bundan mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.
“KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDİK”
Tarihi eserlerin çevresindeki iş yerlerini yıkarken esnafları mağdur etmediklerini dile getiren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Saathane Meydanı, Büyükşehir Belediyesi’nin yanı başında olduğu için gelen tarihçi ve arkeologlar, camdan baktıklarında şok oluyordu. Gördüğü çirkinlik karşısında şaşırıp kalıyordu. İmarlı parseller olduğunu öğrenince daha çok hayret ediyordu. Biz de tarihimizi ortaya çıkarmak ve bölgeyi kent kimliği ile buluşturmak, camiyi, hanı, medreseyi ve hamamı ortaya çıkarmak için 150’ye yakın gecekonduyu andıran teneke yığını dükkanları yıktık. Kimse mağdur edebiyatı yapmamalı. Çünkü yıkmadan önce hepsinin parasını bedeli karşılığında peşin olarak ödedik. Şuan parasını verdiğimiz halde 2-3 ay dükkanlarını işletenler oldu. Halen hukuki sonucu bekleyip dükkanları işletenler var. Ama hukuk süreci bittiğinde onlar da yıkılacak” bilgisini verdi.
“PROJE GENİŞLİYOR”
Saathane projesini genişletme kararı aldıklarının altını çizen Başkan Yılmaz şöyle konuştu: “Proje kapsamında bu güne kadar yıktığımız yerlerle yetinmeyeceğiz. Şuan meydanda önünde taksi durağının olduğu pastırmacı da dahil lokantaların bulunduğu yapıları da kamulaştırıp bedellerini peşin ödeyerek kaldıracağız. Projeyi bu tarafa doğru da büyütmemiz lazım. Bunun yanında handan büyük cami ve yer altı otoparkına kadar olan kesim de katlı binalar dahil kamulaştırıyoruz. Meclis kararlarımızı aldık. Kimseyi mağdur etmeden hepsini kaldıracağız. Rant peşinde değiliz. Kazananın Samsun olacağına inanıyoruz. Samsun yararına olacak ne varsa ve buna da yürekten inanıyorsak gereğini yapacağız. Bugün verdiğimiz kararı erteleyemeyiz. Biz bir ileri iki geri yapamayız. Yoksa bu şehri asla ilerletemez, geleceğe taşıyamayız. Ne yapıyorsak merkezine insanı koyuyoruz.”
“TARİH VE TURİZM ALANI OLACAK”
Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların da tamamlanmasıyla restorasyon projesine başlayacağız. Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Şehrin önündeki bir çirkinliğin ortadan kaldırılması şehir için önemli yer teşkil ediyor. Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceğiz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek.”