‘sağlık Bilimlerinde Araştırma Planlaması Ve Bilimsel Makale Yazımı’ Kursu Saü’de Gerçekleştirildi

‘sağlık Bilimlerinde Araştırma Planlaması Ve Bilimsel Makale Yazımı’ Kursu Saü’de Gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Sağlık Bilimlerinde Araştırma Planlaması ve Bilimsel Makale Yazımı” kursu, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
3 ayrı oturumda 12 farklı konunun masaya yatırıldığı “Sağlık Bilimlerinde Araştırma Planlaması ve Bilimsel Makale Yazımı” kursunun ilk oturumu, SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Kursun Tanıtımı, Sağlık Bilimlerinde Araştırma ve Araştırma Tasarımı konularının ele alındığı kursa, Doç. Dr. Süleyman Kaleli, Prof. Dr. Yusuf Yürümez ve Prof. Dr. Nursan Çınar konuşmacı olarak katıldı.
Araştırmanın önemi ve nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yusuf Yürümez, Ulusal süreli yayınlardaki yetersizlikler incelendiğinde en büyük eksikliğin, yayınların orijinalliği, yetersiz bilimsel içerik ve metodoloji yetersizliği olduğunu söyledi.
Araştırma Tasarımı konusu üzerine bir sunum yapan Prof. Dr. Nursan Çınar, “Araştırma olmadan bilim olmaz. Bilimsel olmayan araştırma da araştırma sayılmaz ve etik değildir” dedi. Prof. Dr. Çınar, ‘Araştırmanın Temel Amacı, Araştırma Tasarımına Karar Vermede Yol Gösterici Sorular, Deneysel Araştırma Tasarımlarının Avantaj ve Dezavantajları’ konularında bilgiler verdi. Kursun ilk oturumu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oğuz Karabay’ın konuşmacılara plaket takdimiyle sona erdi.
SAÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Aygin’in moderatörlüğünde düzenlenen kursun ikinci oturumuna, SAÜSEM Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin ve SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Erkorkmaz konuşmacı olarak katıldı. Kursun ikinci oturumunda, “Veri Çeşitliliği ve İstatistiğe Giriş”, “Hipotez Testleri ve Kullanım Yerleri” ve “SPSS Kullanılması” konuları masaya yatırıldı.
Kursun son oturumunda ise Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Sert’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Randomize Kontrollü Çalışma”, “Kohort Çalışma”, “Vaka-Kontrol Çalışması”, “Hayvan Deneyi Çalışması”, “Sağlık Araştırmalarında Dikkat Edilecek Etik Kurallar” ve “Verilerin Makale Öncesi Değerlendirilmesi ve Poster Hazırlanması” konularının ele alındığını kursa, Doç. Dr. Hasan Ekerbiçer, Doç. Dr. Pelin Tanyeri, Doç. Dr. Nurettin Cengiz, Prof. Dr. Mehmet Emin Büyükokuroğlu, Prof. Dr. Oğuz Karabay konuşmacı olarak katıldı.