Sağlık Çalişanlarina Şiddete Ertelemesiz Hapis Ve Para Cezası Onandı
Eskişehir Devlet Hastanesi Psikiyatri servisindeki görevlileri geçen yıl bıçakla tehdit ettiği öne sürülen şahısa verilen 3 ay hapis ve 2 bin 400 lira para cezası, itiraza rağmen Yagıtay tarafından onandı.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında serviste görevli 2 hemşire, 2 temizlik elemanı ve bir güvenlik görevlisini, “Ben Odunpazarı çocuğuyum, hepinizi doğrarım" diyerek bıçakla tehdit eden kişi hakkında hakaret, tehdit ve basit yaralama suçlarından dolayı mahkeme tarafından toplam 33 ay hapis cezasına hükmedildi. Ayrıca mahkeme, sanığa 2 temizlik görevlisini servis dışına çıkarmak isterken yaraladığı gerekçesiyle ‘basit yaralama’ suçundan 2 bin 400 lira para cezası verdi. Bu cezalarda herhangi bir indirim ve ertelemeye de gidilmedi. Bu kararın temyiz edilmesi ile dosyanın Yargıtay tarafından incelendiği belirtilen açıklamada, “Yargıtay dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulanmasına hukuka uygun yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddi kararı vererek böylelikle ilk derece ceza mahkemesinin kararını onamıştır” denildi.
Sağlık çalışanlarına karşı her geçen gün artan şiddet olayları neticesinde, Bakanlık tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere Beyaz Kod Birimi kurulduğu ve 24 saat hizmet veren 113 numaralı telefon ile www.beyazkod.sağlık.gov.tr internet sayfası oluşturulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Beyaz Kod Birimi, tüm sağlık kuruluşlarımızda sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler için getirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde amaç, her ilde oluşturulan Beyaz Kod Biriminin İl Koordinatörü olan avukat, meydana gelen şiddet olayının değerlendirmesini yaparak, hukuki yardım talebinde bulunan sağlık personelinin bünyemizde çalışan diğer avukatlara yönlendirilmesini yaparak, adli merciler önünde tek başına kalmamasını sağlamaktadır. Personelimizin hasta ve hasta yakınlarından gelen şiddet olayı neticesinde vefat etmesi durumunda kanuni mirasçılarının talepte bulunması halinde dahi avukat görevlendirmesi yapılmaktadır. Sosyal devlet olmanın en doğal hakkı olan sağlık hakkı kullanımı sırasında hasta ve hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarının mesleğini icrası nedeniyle çoğu zaman şiddete maruz kalması modern bir toplum için kabul edilemez niteliktedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununun sadece bir güvenlik sorunu olmadığı bilinciyle hareket ederek ve sağlığın bir hak olduğunu ancak bu hakkın kullanılması esnasında oluşacak bu tür sorunları en aza indirmenin temel hedeflerimiz arasında olduğunu belirtmek isteriz.”